3/22/2010 08:27:00 π.μ.
Κατασκευάζοντας την Μπάλα της Adidas για το World Cup 2010
Αναρτήθηκε από bloggeridisΓια το Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2010, η Adidas ισχυρίζεται ότι έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη μπάλα ποδοσφαίρου του παγκόσμιου κυπέλλου του 2006, κατασκευάζοντας την πιο ακριβή μπάλα στην ιστορία της.Η μπάλα, που ονομάζεται Jabulani σύμφωνα με την Adidas, είναι η πιο ακριβή μπάλα που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Για να Εγκριθεί μια μπάλα από την FIFA, θα πρέπει να αντεπεξέλθει σε μια σειρά από δοκιμές και τα αποτελέσματα των μετρήσεων να μην βγαίνουν εκτός των ορίων που έχει θεσπίσει η FIFA. Πια είναι αυτά;
Περιφέρεια
FIFA Standard: 68,5 - 69,5 εκατοστά.
Jabulani: 69,0 εκατοστά (+/- 0,2)
Στρογγυλότητα. (Μετριέται σε 16 διαφορετικά σημεία).
FIFA Standard: max 1.5% απόκλιση.
Jabulani: max 1.0% απόκλιση.
Απορρόφηση Νερού (Η μπάλα περιστρέφεται μέσα σε νερό 250 φορές)
FIFA Standard: έως 10% αύξηση του βάρους.
Jabulani: 0% αύξηση βάρους.
Βάρος
FIFA Standard: 420-445 γραμμάρια.
Jabulani: 440 γραμμάτια. (+/- 0,2)
Ενιαία αναπήδηση (Η μπάλα πέφτει δέκα φορές πάνω σε μια ατσάλινη πλάκα από ύψος δύο μέτρων. Η διαφορά από την χαμηλότερη προς την υψηλότερη αναπήδηση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 10 cm.
Η Jabulani διέγραψε ένα εύρος από 143cm έως 149cm
Απώλεια πίεσης (Η πίεση μετριέται τρεις ημέρες μετά από το φούσκωμα).
FIFA Standard: 20% μάξιμουμ απώλεια
Jabulani: 10% μάξιμουμ απώλεια.
FIFA Standard: 68,5 - 69,5 εκατοστά.
Jabulani: 69,0 εκατοστά (+/- 0,2)
Στρογγυλότητα. (Μετριέται σε 16 διαφορετικά σημεία).
FIFA Standard: max 1.5% απόκλιση.
Jabulani: max 1.0% απόκλιση.
Απορρόφηση Νερού (Η μπάλα περιστρέφεται μέσα σε νερό 250 φορές)
FIFA Standard: έως 10% αύξηση του βάρους.
Jabulani: 0% αύξηση βάρους.
Βάρος
FIFA Standard: 420-445 γραμμάρια.
Jabulani: 440 γραμμάτια. (+/- 0,2)
Ενιαία αναπήδηση (Η μπάλα πέφτει δέκα φορές πάνω σε μια ατσάλινη πλάκα από ύψος δύο μέτρων. Η διαφορά από την χαμηλότερη προς την υψηλότερη αναπήδηση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 10 cm.
Η Jabulani διέγραψε ένα εύρος από 143cm έως 149cm
Απώλεια πίεσης (Η πίεση μετριέται τρεις ημέρες μετά από το φούσκωμα).
FIFA Standard: 20% μάξιμουμ απώλεια
Jabulani: 10% μάξιμουμ απώλεια.
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται η εν' λόγο μπάλα. (τελικά δεν είναι τόσο απλό, όσο νόμιζα...)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.