Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

10/09/2010 08:20:00 μ.μ.

Τεστ αγάπης προβλέπει τα διαζύγια!

Αναρτήθηκε από Anna-Maria Nomikou

Οι φιλόδοξες επιστημονικές ανακοινώσεις δεν σταματούν ποτέ. Τώρα Αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν ένα «τεστ αγάπης» που, όπως λένε, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν η σχέση δύο ανθρώπων θα έχει αίσια εξέλιξη ή αν θα καταλήξει στο χωρισμό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόναλντ Ρόγκε, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", κατάφεραν -με την χρήση του σχετικού "κουίζ"- να προβλέπουν με επιτυχία για περισσότερα από 50 ζευγάρια αν θα χώριζαν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Το τεστ χρησιμοποιεί μια ψυχολογική τεχνική για να ανακαλύπτει τι σκέφτονται πραγματικά οι άνθρωποι για το σύντροφό τους.

Το "τρικ" έγκειται ότι το τεστ "κρίνει" ανάλογα με το πόσο εύκολα οι δύο σύντροφοι συσχετίζουν το "έτερον ήμισύ" τους με θετικές ή αρνητικές λέξεις. Αν σε κάποιον, για παράδειγμα, του έρχεται ενστικτωδώς πιο εύκολο να συσχετίσει τη σύντροφό του με μια λέξη που έχει θετικό περιεχόμενο (χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το κάνει), τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίζει να ζει μαζί της στο μέλλον.

Από τους 116 εθελοντές που συμμετείχαν στο σχετικό πείραμα, οι 19 χώρισαν από τους συντρόφους τους ή ποσοστό 16%, ακριβώς όσο είχαν προβλέψει οι ερευνητές! "Αυτό που είναι εντυπωσιακό από την έρευνά μας είναι ότι οι μετρήσεις μας φάνηκε να κάνουν καλύτερη δουλειά πρόβλεψης σε σχέση με το τι οι ίδιοι οι άνθρωποι μας είπαν.

Οι άνθρωποι που εκδήλωσαν αρνητικά αισθήματα για τους συντρόφους τους, είχαν περίπου επταπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο", δήλωσε ο Ρέγκε.

Το "τεστ αγάπης" περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σχέση, καθώς κι ένα πρόσθετο τεστ συσχέτισης λέξεων. Οι εθελοντές παρακολουθούσαν σε μια οθόνη υπολογιστή τρία είδη λέξεων: "καλές" λέξεις (π.χ. σχετικές με την ειρήνη ή το μοίρασμα), "κακές" λέξεις (όπως ο θάνατος ή μια τραγωδία) ή το όνομα του συντρόφου τους. Ανάλογα με τις επιλογές και τις συσχετίσεις που καλούνταν να κάνουν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπορούσαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι από τη σχέση τους, επειδή συχνά λένε στους ερευνητές διαφορετικά πράγματα από αυτά που πραγματικά νιώθουν. Μερικές φορές μάλιστα νομίζουν ότι είναι βαθιά ευτυχισμένοι, αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.

Όμως το νέο τεστ, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εγγενή εμπόδια και να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων και έτσι να προβλέψει την πιθανή εξέλιξη της σχέσης τους.

Η χρησιμοποιούμενη ψυχολογική τεχνική συσχέτισης των λέξεων με τα συναισθήματα έχει επίσης αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη των τάσεων ρατσισμού ή διαφόρων άλλων προκαταλήψεων, αισθήματα που επίσης οι άνθρωποι αποφεύγουν συνήθως να αποκαλύψουν σε μια έρευνα - ή ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό τους.
πηγή [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com