Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

8/18/2010 04:07:00 μ.μ.

Οι βοσκότοποι «έφαγαν» τα «μαλλιαρά μαμούθ»

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Τα «μαλλιαρά μαμούθ» πέθαναν λόγω της σταδιακής εξαφάνισης των χορτολιβαδικών εκτάσεων και όχι λόγω της παρουσίας του ανθρώπου ή της εντατικοποίησης του κυνηγιού, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Durham, που έρχεται να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως μεταδίδει το BBC.Ύστερα από την πιο κρύα φάση της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων, πριν από 21.000 χρόνια, υπήρξε μια δραματική μείωση των βοσκοτόπων, όπου αναζητούσαν κατά βάση τροφή τα μαμούθ.

Η ύπαρξη μαλλιαρών μαμούθ σε πολλά μέρη της Ευρώπης επιβεβαιώνεται. Ωστόσο είχαν "αποσυρθεί" στη βόρεια Σιβηρία πριν από περίπου 14.000 χρόνια, από όπου εξαφανίστηκαν εντελώς, πριν από 4.000 χρόνια.

Οι αιτίες όμως αυτής της μετακίνησης και κατόπιν της εξαφάνισης τους δεν είχαν μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί και μάλιστα αποτελούσαν και αντικείμενο "διαμάχης" μεταξύ των επιστημόνων.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστήριζαν πως ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ή της πτώσης μετεωριτών, με άλλους να υποστηρίζουν πως για την εξαφάνιση των μαμούθ την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο άνθρωπος.

Σήμερα, πλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας η "διαμάχη" αυτή έληξε.

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, έγινε προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή των αλλαγών της βλάστησης στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική κατά τα τελευταία 42.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως το ψυχρό και ξηρό κλίμα κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, με τις μειωμένες συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, δεν ευνόησε την ανάπτυξη των δέντρων.

Έτσι, αντί των δασών υπήρχαν τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων, η οποία ήταν ιδανική για τα μεγάλα φυτοφάγα ζώα, όπως τα μαλλιαρά μαμούθ.

Αλλά, το πιο ζεστό και πιο βροχερό κλίμα και η αύξηση των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα κατά το τέλος της εποχής των παγετώνων, είχαν ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των δέντρων εις βάρος των μαμούθ.

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com