Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

4/25/2010 01:23:00 μ.μ.

Γιγαντιαίοι CERN πάνω από τα σύννεφα.

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Επιταχυντές σωματιδίων δεν δημιουργούνται μόνο από Ευρωπαίους επιστήμονες αλλά και από την ίδια τη φύση. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, οι ηλεκτρικές καταιγίδες που μαίνονται 40 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, δημιουργούν στενές ακτίνες ηλεκτρονίων με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Για να δημιουργηθεί ένας φυσικός επιταχυντής στον ουρανό, πρέπει να συνυπάρξουν ταυτόχρονα ισχυρές αστραπές λόγω των καταιγίδων και κοσμικές ακτίνες, δηλαδή υψηλής ενέργειας σωματίδια από το διάστημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Μάρτιν Φούλεκρουγκ.

Η κοσμική ακτινοβολία αποσπά ηλεκτρόνια από τα μόρια του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ οι αστραπές ωθούν τα ηλεκτρόνια προς τα πάνω, κατά μήκος των ηλεκτρικών πεδίων των αστραπών. Τα ηλεκτρόνια αυτά, που έχουν επιταχυνθεί, μετατρέπονται σε μια στενή ακτίνα σωματιδίων που μπορεί να κινηθεί ανοδικά από το χαμηλότερο επίπεδο της ατμόσφαιρας (την τροπόσφαιρα) προς την μέση ατμόσφαιρα και ακόμα πιο ψηλά.

Η ενέργεια μιας ακτίνας ηλεκτρονίων ισοδυναμεί με την ισχύ ενός μικρού πυρηνικού εργοστασίου αλλά είναι πολύ μικρότερη από την ενέργεια που παράγεται στο CERN. Τα ηλεκτρόνια αυτά, που παράγουν πληθώρα ραδιοκυμάτων παγιδεύονται, τελικά, στις ζώνες ακτινοβολίας της Γης και προκαλούν παρεμβολές στις δορυφορικές επικοινωνίες και στην πλοήγηση.

Αρχικές υποψίες για τη δημιουργία φυσικών επιταχυντών στη ζώνη που βρίσκεται πάνω από τα σύννεφα των ηλεκτρικών καταιγίδων, είχαν δημιουργηθεί το 1925, όταν ο Σκοτσέζος φυσικός και νομπελίστας, Τσαρλς Τόμσον Ρις Γουίλσον μελέτησε τα ηλεκτρικά φορτία που απελευθερώνονται από τις καταιγίδες.

Τα επόμενα χρόνια, πέντε διαφορετικές προγραμματισμένες διαστημικές και δορυφορικές αποστολές (TARANIS, ASIM, CHIBIS, IBUKI, FIREFLY) θα μπορέσουν να μετρήσουν απευθείας αυτές τις ακτίνες σωματιδίων των φυσικών επιταχυντών.

"Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε ότι η φύση δημιουργεί επιταχυντές σωματιδίων μόλις λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας", δήλωσε ο Φούλεγκρουγκ. "Όταν οι μελλοντικές αποστολές μελετήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το φαινόμενο από το διάστημα, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πώς πραγματικά δουλεύουν. Οι επιταχυντές αυτοί αποτελούν ένα γοητευτικό παράδειγμα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη Γη και στο ευρύτερο σύμπαν".

Η έρευνα, υπό τον δρα Μάρτιν Φούλεκρουγκ του πανεπιστημίου του Μπαθ, ο οποίος ειδικεύεται στους κεραυνούς και τις καταιγίδες, παρουσιάστηκε στο εθνικό αστρονομικό συνέδριο της Βρετανίας, στη Γλασκόβη, σύμφωνα με το "Science Daily".

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com