Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

4/01/2010 06:03:00 μ.μ.

Ένα βήμα πιο κοντά στο Big Bang

Αναρτήθηκε από fenomeno69

Large-Hadron-Collider1

Με ένα νέο ρεκόρ στη διάσπαση σωματιδίων, οι ερευνητές έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη των μυστηρίων του Σύμπαντος.

Οι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων (Large Hadron Collider) κατάφεραν, εχθές, να προκαλέσουν τη σύγκρουση μεταξύ δύο δεσμίδων σωματιδίων σε ενεργειακό επίπεδο, τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο από ότι είχε μέχρι τώρα επιτευχθεί. Το χθεσινό νέο ρεκόρ σηματοδοτεί την αρχή μιας διεξοδικής επιστημονικής έρευνας γύρω από τον Επιταχυντή, ο οποίος, από τον Σεπτέμβριο 2008, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμές, έχει υποστεί ουκ ολίγα πλήγματα.

Large-Hadron-Collider2

Με την επιτυχημένη προσπάθεια σύγκρουσης σε τόσο υψηλό επίπεδο, οι επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Πυρηνικής Ενέργειας (CERN), μπορούν πλέον να ξεκινήσουν την πολυαναμενόμενη έρευνα για να βρουν τις απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα του σύμπαντος –κατανόηση της μαύρης ύλης, των μαύρων τρυπών αλλά και την ανακάλυψη νέων διαστάσεων. Εκπρόσωπος του CERN δήλωσε: "Έχουμε εντυπωσιαστεί όλοι μας με την απόδοση του επιταχυντή, μέχρι στιγμής. Σύντομα, θα μπορέσουμε να λύσουμε ορισμένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της μοντέρνας φυσικής, όπως την προέλευση της μάζας, τη μεγαλειώδη ενοποίηση των δυνάμεων αλλά και την ύπαρξη της άπλετης μαύρης ύλης που υφίσταται στο Σύμπαν. Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται να ζήσουμε μεγάλες στιγμές".

Large-Hadron-Collider3

Στις 19 Μαρτίου, οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν ότι ο LHC είχε σπάσει ένα δεύτερο ρεκόρ, επιταχύνοντας δέσμες πρωτονίων στα 3.5 TeV (Teraelectonvolts), η μέγιστη ταχύτητα που έχει επιτευχθεί σε συσκευή σύγκρουσης ατόμων.

Εχθές, ο LHC πήγε πέραν της επιτάχυνσης των δεσμίδων και κατάφερε να προκαλέσει τη μεταξύ σύγκρουση δύο δεσμίδων, καθεμιά εκ των οποίων είχε επιτάχυνση του επιπέδου των 3.5 Tev. Αυτό έδωσε συνδυασμένη ενέργεια των 7 TeV. Με την ελπίδα να μην προκύψουν περαιτέρω μηχανικά προβλήματα, οι επιστήμονες φυσικής στο CERN εύχονται ότι θα καταφέρουν να δουλέψουν τον επιταχυντή για τους επόμενους 18 με 24 μήνες, αναζητώντας πληροφορίες που αφορούν σε θέματα όπως το σωματίδιο Higgs Boson, ή όπως αποκαλείται αλλιώς το "σωματίδιο του Θεού". Αυτή η ακαθόριστη ύλη πιστεύεται ότι αποτελεί την απάντηση στο γιατί τα αντικείμενα έχουν μάζα. Χωρίς αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο της φυσικής, πολλές θεωρίες που πιστεύεται ότι αποτελούν τις θεμελιώδης βάσεις για την ανθρώπινη κατανόηση του Σύμπαντος, θα εξαλειφθούν.

Large-Hadron-Collider4

Μέχρι στιγμής, το σωματίδιο Higgs Boson παραμένει απλά μια θεωρία και οι ερευνητές του CERN ανυπομονούν να εξετάσουν το ζήτημα. Η χθεσινή σύγκρουση αποτελεί την αρχή της περιόδου όπου οι ερευνητές θα καταφέρουν να επιταχύνουν δύο δέσμες σωματιδίων ώστε να προκληθεί σύγκρουση στο 99.9% της ταχύτητας του φωτός. Η σύγκρουση μεταξύ των σωματιδίων προκαλεί την εμφάνιση νέων σωματιδίων, τα οποία πιστεύεται ότι θα αναδημιουργήσουν τις συνθήκες του Σύμπαντος.

Large-Hadron-Collider5

Ο επιταχυντής, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα "μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας", κατασκευάστηκε για τη διερεύνηση της θεωρίας του Big Bang, σύμφωνα με την οποία 13 δις χρόνια πριν, ένα απίστευτα πυκνό αντικείμενο στο μέγεθος ενός νομίσματος, εξελίχθηκε στο Σύμπαν που όλοι γνωρίζουμε τώρα.

Πηγή: [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com