Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

3/23/2010 08:10:00 μ.μ.

Μεγάλωσαν οι μερίδες στο... Μυστικό Δείπνο!

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Όσο πιο πρόσφατος είναι ένας πίνακας του Μυστικού Δείπνου, τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνουν ο Χριστός και οι μαθητές του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα επιστημόνων που μέτρησε τις μερίδες από τους 52 διασημότερους πίνακες όλων των εποχών.
Συγκρίνοντας τα μεγέθη των μερίδων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους πίνακες του Μυστικού Δείπνου που έχουν ζωγραφιστεί τα τελευταία χίλια χρόνια, το μέγεθος του κυρίως πιάτου (χέλι, αρνί και χοιρινό) έχει αυξηθεί 69%, το μέγεθος των πιάτων 66%, ενώ οι φραντζόλες πάνω στο τραπέζι έχουν αυξηθεί περισσότερο από 23%.

Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι από τις μερίδες στους πίνακες του Μυστικού Δείπνου είναι ξεκάθαρο ότι η τάση εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, συνοδεύεται από αύξηση των μερίδων και καταλήγει στη σημερινή επιδημία παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε ο καθηγητής Brian Wansink, διευθυντής του Εργαστηρίου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και ο αδελφού του Κρεγκ, καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο Κολέγιο Γουέσλιγεαν της Βιρτζίνια, «όσο πιο πρόσφατος είναι ένας Μυστικός Δείπνος, τόσο περισσότερο μεγαλύτερες είναι οι μερίδες που τρώνε Χριστός και μαθητές».

Η διαχρονική ανάλυση έγινε με τη βοήθεια υπολογιστών, μέσω των οποίων σάρωσαν τα έργα και υπολόγισαν τις διαστάσεις τροφίμων που απεικονίζονταν, ανεξάρτητα με την οπτική του πίνακα.

«Την τελευταία χιλιετία έχουμε γίνει μάρτυρες δραματικών αυξήσεων στην παραγωγή, τη διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την αφθονία και τις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο δρ Γουόνσινκ, ο οποίος έχει εκδώσει το βιβλίο «Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think».

«Δεδομένου ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή, οι μεταβολές αυτές αντανακλώνται και στις εικαστικές απεικονίσεις του πιο διάσημου Δείπνου στην ιστορία», πρόσθεσε ο καθηγητής. Τα πορίσματα της συγκριτικής μελέτης θα δημοσιευτούν τον Απρίλιο στην επιστημονική επιθεώρηση The International Journal of Obesity.

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com