Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

3/16/2010 10:50:00 π.μ.

10 Παράξενοι και μοναδικοί ήχοι.

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Στην παρακάτω λίστα, σας παρουσιάζω 10 ήχους πολύ ιδιαίτερους και μοναδικούς, τόσο για την ακουστική τους, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται.

1. Slow Down

Πρόκειται για έναν ήχο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου του 1997, σε ένα αυτόνομο υδρόφωνο στον Ισημερινό του Ειρηνικού και είχε νότια κατεύθυνση. Η διάρκειά του είναι περίπου 7 λεπτά και έχει καταγραφεί πολλές φορές κάθε χρόνο από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά. Το 2002, αναπτύχθηκε μια θεωρία ότι οι ήχοι θα μπορούσαν να προκληθούν από την τριβή του πάγου στην Ανταρκτική καθώς αυτός κινείται πάνω στη γη, αφού το φασματοσκόπιο του ήχου είναι παρόμοιο με τον ήχο που παράγουν δύο αντικείμενα όταν τρίβονται μαζί. Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί οριστικά.

Ένας παρόμοιος ήχος είναι και το "Upsweep" που εντοπίστηκε μεταξύ του 1991 και 1994, ο οποίος αποτελείται από πολλούς διαδοχικούς ήχους με αυξανόμενη ένταση. Η αιτία και για αυτό το φαινόμενο είναι επίσης άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από κάποια υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα, όπως η απελευθέρωση αερίων ή λάβας.


2. Singing Sand

Το τραγούδι των αμμόλοφων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε τριάντα περίπου σημεία σε όλο τον κόσμο. Όταν διαφορετικά στρώματα άμμου τρίβονται μεταξύ τους είτε από τον άνεμο, είτε από κάποιον που περπατάει πάνω τους, δημιουργείται ένας βαθύς ήχος. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο ήχος εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η άμμο, όπως το μέγεθος και την υγρασία. Ως αποτέλεσμα των διαφορετικών τύπων της άμμου, διαφορετικοί αμμόλοφοι παράγουν διαφορετικούς ήχους. Π.χ. το Sand Mountain στη Νεβάδα δίνει ένα χαμηλό C, ενώ το Mar de Dunas στη Χιλή δίνει ένα F και η άμμος στο Ghord Lahmar στο Μαρόκο δίνει ένα απότομο G.

3. Magnetospheres

Η παραπάνω καταγραφή έγινε στις 27 Ιουνίου 1996. Έγινε από το διαστημόπλοιο Galileo, όταν πέρασε κοντά από τον Γανυμήδη, ένα φεγγάρι του Δία. Μια κεραία από το διαστημόπλοιο, εντόπισε κύματα πλάσματος, που δημιουργήθηκαν από την ασυνήθιστα μεγάλη μαγνητόσφαιρα του Γανυμήδη (περίπου 3 φορές ισχυρότερη του Ερμή). Αυτά τα κύματα πλάσματος χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία ενός ηχητικού σήματος (το σήμα των 45 λεπτών στο παραπάνω βίντεο, είναι συμπιεσμένο στα 60 δευτερόλεπτα), όπου η συχνότητα του ήχου αντιστοιχεί στη συχνότητα των κυμάτων που διαπιστώθηκαν. Σε περίπου 8 δευτερόλεπτα, το Galileo εισέρχεται η μαγνητόσφαιρα (υπάρχει μια απότομη αύξηση του θορύβου που ηχεί σαν βροντή). Καθώς το διαστημόπλοιο πέρασε από την μαγνητόσφαιρα, ο θόρυβος αυξήθηκε κατακόρυφα και στη συνέχεια μειώθηκε εκ νέου.

4. Pulsars

Το 1967 ο Jocelyn Burnell ανακάλυψαν μια πηγή παλμικών εκπομπών ραδιοκυμάτων με το ραδιοτηλεσκόπιο του και το οποίο περιέγραψε ως ήχος από ένα φορτηγό που δουλεύει η μηχανή του σε ρελαντί, δεδομένου ότι είχε συχνότητα μόλις πάνω από 1 Hz, περίπου το ίδιο με ένα μεγάλο κινητήρα ντίζελ στο ρελαντί. Αρκετές θεωρίες είχαν προταθεί όσον αφορά την πηγή αυτών των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονταν σε εξωγήινο πολιτισμό, επειδή οι παλμοί είχαν σταθερό ρυθμό, (τόσο σταθερό, που είναι πιο αξιόπιστα από τα ατομικά ρολόγια), με αποτέλεσμα η πρώτη τους ονομασία να είναι πάλσαρ LGM-1 (από τα αρχικά Little Green Men). Ωστόσο, το 1968 αποδείχτηκε ότι προέρχονται από τα περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων, τα οποία εκπέμπουν ακτινοβολία μόνο κατά μήκος ενός άξονα. Έτσι βλέπουμε την ακτινοβολία μόνο όταν το σημείο εκπομπής βρίσκεται στο δρόμο μας. Το 1974, ο Antony Hewish, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Jocelyn Burnell, έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη των pulsars (ενώ ο Burnell δεν έλαβε καμιά διάκριση) δημιουργώντας πολλές αρνητικές κριτικές από τους συναδέλφους επιστήμονες. Στο παραπάνω βίντεο είναι μια καταγραφή του Vela Pulsar, ένα pulsar με περίοδο 89ms. Η πιο γρήγορη γνωστή ταχύτητα περιστροφής ενός pulsar είναι ανά 1.3ms. Εάν βρισκόσασταν στον ισημερινό του άστρου θα ταξιδεύατε με το 24% την ταχύτητας του φωτός.

5. Lightning Pop

Ο lightning pop, ή pip, ή vip ή ένα σωρό άλλες λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να τον περιγράψουν, είναι ένας ήχος που μπορεί να ακουστεί πριν από την κανονική βροντή και συνοδεύεται από την ανυπαρξία αστραπής. Μπορείτε να τον ακούσετε αν είστε αρκετά κοντά στο σημείο που πέφτουν αστραπές και πιστεύεται ότι προκαλείται από μια ηλεκτρική εκκένωση που συμβαίνει κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα και λόγο της έλλειψης αστραπής, το ηλεκτρικό πεδίο αμέσως εντείνεται.

6. Whistlers

Τα Whistlers είναι χαμηλής συχνότητας ραδιοκύματα που εντοπίζονται σε ραδιοφωνικούς δέκτες. Αστραπές δημιουργούν ραδιοκύματα, τα οποία στη συνέχεια ταξιδεύουν κατά μήκος των μαγνητικών πεδίων της γης μέσω της μαγνητόσφαιρας και ιονόσφαιρας, που σημαίνει ότι μπορούν να ανιχνευθούν πολύ μακριά από το σημείο της καταιγίδας και μπορούν να ακουστούν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Όσο πιο υψηλή είναι η συχνότητα των ραδιοκυμάτων, τόσο πιο μεγάλη ταχύτητα έχουν. Τα ραδιοκύματα που παρεμβάλουν σε συχνότητες, είναι αρκετά "αδύναμα" ώστε να μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε ήχο μέσω των ηχείων, όμως μπορείτε να ακούσετε το χαρακτηριστικό "σφύριγμα" τους.

7. Space Dust

Η παραπάνω ηχογράφηση έγινε από το Voyager 2 στις 26 Αυγούστου 1981, όταν πέρασε κοντά από τα δαχτυλίδια του Κρόνου και η κεραία του χτυπήθηκε από την σκόνη που τα αποτελεί. Ωστόσο, θεωρείται ότι ο ήχος δημιουργήθηκε από ένα μικροσκοπικό κομμάτι άμμο, που ταξίδευε με πάνω από 35.000 μίλια ανά ώρα, μέσα σε ένα από τα δαχτυλίδια σκόνης με διαστάσεις 144.000 χιλιόμετρα πλάτος και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μήκος.

8. Sonic Booms

Ο ήχος Sonic Booms δημιουργείτε όταν ένα αεροσκάφος σπάει το φράγμα του ήχου, ταξιδεύοντας με περίπου 761 μίλια/ώρα. Το αεροσκάφος, δημιουργεί μια σειρά από κύματα πίεσης στο εμπρός και πίσω μέρος του, τα οποία ταξιδεύουν με την ταχύτητα του ήχου. Όταν το αεροσκάφος φτάσει την ταχύτητα του ήχου, τα κύματα πίεσης δεν μπορούν να ταξιδέψουν πιο γρήγορα και καταρρέουν με ένα τεράστιο ηχητικό κύμα.

9. Ice

Σε μια παγωμένη λίμνη, όπου ο πάγος είναι αρκετά χοντρός, οι διαταραχές στον πάγο, μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ιδιαίτερους ήχους. Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να ακούσετε έναν από αυτούς που δημιουργούνται όταν σπάει ο πάγος, ενώ στο παρακάτω link, μπορείτε να ακούσετε το "τραγούδι της λίμνης", που δημιουργείται όταν η λίμνη παγώνει.

10. Superb Lyrebird

Το Superb είναι ένα αποδημητικό πτηνό που το συναντάμε στη νοτιοανατολική Αυστραλία και εντυπωσιάζει τα θηλυκά, δημιουργώντας το δικό του εντυπωσιακό κελάηδισμα, (όπως και άλλα πτηνά βέβαια), αλλά με την διαφορά ότι μιμείται με ακρίβεια τα τραγούδια των άλλων πτηνών! Έχει ένα απίστευτο φωνητικό εύρος, και μπορεί να μιμηθεί τις φωνές πάνω από 20 άλλων πτηνών, οι οποίες είναι τόσο τέλειες, ώστε ακόμη και τα πουλιά που αντιγράφει δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά. Αυτό όμως που έχει κάνει διάσημο το πουλί, είναι η ικανότητα του να αντιγράφει όλους τους ήχους που ακούει, όπως συναγερμούς αυτοκινήτων, αλυσοπρίονα, κινητήρες αυτοκινήτων, τρυπάνια και μερικές φορές την ανθρώπινη φωνή. Υπάρχει μόνο ένα ακόμα πουλί που μπορεί να το κάνει αυτό. Το πολύ πιο σπάνιο αποδημητικό πτηνό Albert’s Lyrebird, το οποίο και αυτό ζει στη νοτιοανατολική Αυστραλία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com