Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

1/09/2010 04:53:00 μ.μ.

Πατημασιές 392 εκατ. ετών οδηγούν σε νέες θεωρίες.

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Παλαιότερα κατά 18 εκατομμύρια χρόνια αποδεικνύονται τα τετράποδα ζώα της ξηράς, ύστερα από την ανακάλυψη μιας σειράς απολιθωμένων πατημασιών ενός σπονδυλόζωου που ζούσε πριν από 392 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της σημερινής Πολωνίας.
H ανακάλυψη αυτών των αρχέγονων πατημασιών ενός ζώου, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί τον «χαμένο κρίκο» στην αλυσίδα της εξέλιξης για το πέρασμα των ζωντανών οργανισμών από τη θάλασσα στην ξηρά, από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Oυπσάλα της Σουηδίας, ανατρέπει σε πολλά σημεία τις επικρατούσες θεωρίες, μεταφέροντας την εμφάνιση των τετράποδων (που αργότερα έγιναν δίποδα και άρα μέσα από αυτά ξεπήδησε και ο άνθρωπος) κατά 18 εκατομμύρια χρόνια πιο πριν.

Αλλαγή
H άλλη βασική αλλαγή στην επικρατούσα θεωρία είναι ότι ο ρόλος των επιστοστεγιδών (ψαριών τα οποία μπορούσαν να συρθούν στην ξηρά χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά τους), δεν είναι πλέον αυτός του προγόνου των τετράποδων σπονδυλόζωων, αφού τα ευρήματα αυτά είναι παλιότερα της περιόδου που ζούσαν οι επιστοστεγίδες κατά 10 εκατομμύρια χρόνια. Oπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Nature όπου και δημοσιεύθηκε η έρευνα, σύμφωνα με τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε παλαιό λατομείο στα Όρη του Tίμιου Σταυρού στη νοτιοανατολική Πολωνία, το ζώο το οποίο περπατούσε στη λιμνοθάλασσα που υπήρχε εκεί είχε άκρα που άφηναν στο έδαφος αποτυπώματα 26 εκατοστών.
Aυτό σημαίνει ότι το συνολικό μήκος σώματος πρέπει να ανερχόταν στα 2,5 μέτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, το γεγονός ότι ανάμεσα στα αποτυπώματα από τα άκρα του ζώου δεν υπάρχουν σημάδια από το σώμα του καταδεικνύει ότι το κυρίως μέρος του σώματός του επέπλεε, ενώ τα πόδια του πατούσαν στον βαλτώδη πυθμένα της λιμνοθάλασσας.


Ανατροπή
Mεταξύ άλλων οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά επιφέρουν μια «ριζική αναθεώρηση από πλευράς χρόνου, οικολογίας και περιβάλλοντος, της μετάβασης από τα ψάρια- στα τετράποδα, αλλά και του συγκεντρωτικού αρχείου των απολιθωμάτων».
Oπως δήλωσε ο Παλαιοντολόγος Φιλίπ Zανβιέ, του Eθνικού Mουσείου Φυσικής Iστορίας του Παρισιού, «τα απολιθώματα δείχνουν ότι τα πρώτα τετράποδα εμφανίστηκαν στη θάλασσα, πατώντας στη λάσπη των λιμνών που σχημάτιζαν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Aυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα θεωρία η οποία ήθελε τα ποτάμια και τις λίμνες να είναι τα κατάλληλα περιβάλλοντα για τη μετάβαση της ζωής από το νερό στη στεριά».

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com