Οι πιπεριές, ανάλογα με την ποσότητα της ψαϊκίνης που περιέχουν, μπορούν να κυμαίνεται από γλυκές έως πολύ πικάντικες. Η ουσία αυτή, που δίνει την κάψα στην πιπεριά, είναι και ευεργετική για τον οργανισμό, αφού ενεργοποιεί τις ενδορφινές, που μειώνουν την χοληστερίνη και βοηθούν στην αποφυγή θρομβώσεων. Στην παρακάτω λίστα, σας παρουσιάζω 10 πιπεριές, από την πιο ήπια στην πιο δυνατή με βάση την κλίμακα Scoville.
(Τα νούμερα έχουν στρογγυλοποιηθεί για πιο ευκολία).
Banana pepper
Η πιπεριά μπανάνα είναι ιδιαίτερα γλυκιά, όμως, όταν φαγωθεί με τους σπόρους, θα σας φέρει ένα ελαφρύ κάψιμο. Το όνομα της το παίρνει από το κωνικό σχήμα που μοιάζει με μπανάνα. Η πιπεριά είναι συνήθως κίτρινη και γίνεται μια βαθιά απόχρωση του πορτοκαλί, καθώς ωριμάζει. Είναι ιδανική για τηγάνι για διάφορες σάλτσες αλλά και για σαλάτες ή σάντουιτς.
Scoville: 0-500
Cherry pepper
Η πιπεριά-κερασάκι, που ονομάζεται επίσης Pimiento pepper, πήρε το όνομα της από το μέγεθος και την εμφάνιση. Συχνά μαρινάρεται η γλυκιά και χυμώδης σάρκα της ή χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ζυμαρικά και πιάτα με βάση το τυρί.
Scoville: 100–500
Poblano pepper
Μία από τις πιο δημοφιλής ήπιες πιπεριές της Χιλής, είναι η poblano-μια λέξη που σημαίνει "ένας κάτοικος της Πουέμπλα (Μεξικό)." Στην αφυδατωμένη μορφή της, η poblanos ονομάζεται ancho ή mulato. Συνήθως χρησιμοποιείται ψημένη και ξεφλουδισμένη στις περισσότερες συνταγές.
Scoville: 2000
Cascabel pepper
Με χρώμα βαθύ κόκκινο-καφέ, η cascabel της Χιλής είναι επίσης γνωστή ως chile bola. Μέτρια όσο αναφορά το κάψιμο, είναι η μοναδική πιπεριά που έχει γεύση καρυδιού. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σούπες και μπορείτε να την βρείτε ολόκληρη, αποξηραμένη ή σε μορφή σκόνης.
Scoville: 1,500-2,500
Jalapeño pepper
Αν και καλλιεργείται στο Μεξικό, η jalapeño χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο συνηθισμένο να συλλέγονται κατά τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ ακόμη πράσινες, παρά όταν ωριμάσουν και γίνουν κόκκινες. Τις συναντάμε σε πάρα πολλά πιάτα, λόγο την έντονης γεύσης τους.
Scoville: 2,500-5,000
Serrano pepper
Η πιπεριά Serrano είναι αρκετά αγαπητή λόγο της πολυχρωμίας της . (αρχικά είναι πράσινη και όταν ωριμάσει γίνεται κόκκινη, καφέ, πορτοκαλί ή κίτρινη. Δεν αποξηραίνεται, λόγο της υφής της σάρκας της και συνήθως γίνεται αλοιφή, σάλτσα ή χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα.
Scoville: 10,000-35,000
Arbol pepper
Είναι γνωστή με το όνομα "tree-like pepper" λόγο του ξυλώδη βλαστού της. Η ελαφρώς καπνιστή γεύση της, την κάνει ιδανική για σάλτσες και σούπες. Σαν αποξηραμένη, τα χαρακτηριστικά της (λεπτή και κόκκινη), τα οποία τα διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, την κάνουν ιδανική για στολισμούς και χειροτεχνίες.
Scoville: 15,000-30,000
Cayenne pepper
Χάρη στην πικάντικη γεύση της και το έντονο κόκκινο χρώμα της, αυτή η πιπεριά από την Χιλή είναι ένα δημοφιλές συστατικό για μαγείρεμα και γαρνιτούρες. Συχνά, η πιπεριά πολτοποιείται και χρησιμοποιείται σε πολλά ιταλικά πιάτα, αλλά και σαν μπαχαρικό σε κατσαρόλα και τηγάνι. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες. Είναι δε, το ενεργό συστατικό στα σπρέι πιπεριού.
Scoville: 30.000 -50.000
Santaka pepper
Η πιπεριά santaka της Χιλής είναι περίπου δύο με δυόμισι ίντσες και υπάρχει σε κόκκινο και πράσινο χρώμα. Συνήθως καλλιεργείται στην Ιαπωνία και χρησιμοποιείται σαν φέτες ή αποξηραμένη σε αρκετά ασιατικά πιάτα.
Scoville: 50,000–100,000
Habanero pepper
Είναι μια από τις πιο δυνατές πιπεριές του κόσμου. Με κουβανική καταγωγή, πήρε το όνομα της από την πόλη La Habana (γνωστή και ως Αβάνα) και καλλιεργείται στο Μεξικό. Χρησιμοποιείται μερικές φορές, πριν την ωρίμανση (τα χρώματα της ωρίμανσης ξεκινάνε από κίτρινο, πορτοκαλί και τελικά κόκκινο), για διαφορετικά πιάτα.
Scoville: 200,000–300,000
(Τα νούμερα έχουν στρογγυλοποιηθεί για πιο ευκολία).
Banana pepper

Scoville: 0-500
Cherry pepper

Scoville: 100–500
Poblano pepper

Scoville: 2000
Cascabel pepper

Scoville: 1,500-2,500
Jalapeño pepper

Scoville: 2,500-5,000
Serrano pepper

Scoville: 10,000-35,000
Arbol pepper

Scoville: 15,000-30,000
Cayenne pepper

Scoville: 30.000 -50.000
Santaka pepper

Scoville: 50,000–100,000
Habanero pepper

Scoville: 200,000–300,000
πηγή : [link]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.