Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

11/17/2008 05:11:00 μ.μ.

H Γιγάντια ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google

Αναρτήθηκε από bloggeridis

To μέλλον της αναζήτησης βιβλίων στο Google αλλάζει. Επειτα από τριετή διαμάχη, μια ιστορικής σημασίας συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στην εταιρία Google και τους Αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η οποία σύντομα θα αλλάξει το τοπίο στο χώρο της ψηφιοποίησης των έργων λόγου και θα δώσει τη δυνατότητα online πρόσβασης σε εκατομμύρια βιβλία. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Μέσα σε ένα πολύ ορατό χρονικό διάστημα ο απλός χρήστης θα μπορεί να ανοίγει το laptop και να διαβάζει είτε ένα βιβλίο για την ιστορία του… τσαγιού είτε ένα χειρόγραφο για τη ζωή του Εράσμου! Και ένα από τα ερωτήματα είναι κατά πόσο θα μπορεί να διαβάσει και ένα βιβλίο για τη ζωή του Πλάτωνα στα ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία ανάμεσα στην εταιρία Google με την Ενωση Αμερικανών Εκδοτών (AAP) και το Σωματείο Συγγραφέων είναι γεγονός.
Η Google δέχθηκε να πληρώσει $125 εκατομμύρια για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συγγραφέων και εκδοτών και να αποκτήσει το δικαίωμα να «σκανάρει» και να διαθέσει μέσω Ιnternet εκατομμύρια τίτλους βιβλίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Timesonline», από τα $125 εκατομμύρια τα $30 εκατομμύρια θα διατεθούν για να δημιουργήσει η Google μια ανεξάρτητη και μη κερδοσκοπική Γραμματεία Δικαιωμάτων Βιβλίου (Book Rights Registry) που θα εκπροσωπεί συγγραφείς, εκδότες και άλλους δικαιούχους, ενώ άλλα $45 εκατομμύρια θα διατεθούν για να αποζημιωθούν συγγραφείς και εκδότες των οποίων τα βιβλία έχουν ήδη σκαναριστεί για το Internet χωρίς άδεια.
Η συμφωνία αυτή σε πρώτη φάση αφορά μόνο τους χρήστες που έχουν πρόσβαση στο Google από τις ΗΠΑ. Σύντομα όμως θα αφορά τους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Οπως δήλωσε ο Sergey Brin, συνιδρυτής και πρόεδρος του τμήματος τεχνολογίας στην Google: «Στην Google αγαπάμε τα βιβλία και το μεγαλύτερό μας όνειρο είναι να εξελιχθεί η Αναζήτηση Βιβλίων σε μια υπηρεσία που διασφαλίζει ότι τα βιβλία μαζί με τους συγγραφείς και εκδότες θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται για πολλά χρόνια στο μέλλον».
Πλήρης πρόσβαση Εως τώρα η Google συνεργαζόταν με διάσημες βιβλιοθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο και με πάνω από 20.000 εκδότες. Από εδώ και πέρα το δίκτυο αυτό θα διευρυνθεί και θα υπάρχει δυνατότητα πλήρους διαδικτυακής πρόσβασης -αλλά και αγοράς- σε εκατομμύρια βιβλία τόσο σε όσα κυκλοφορούν όσο και σε εξαντλημένα, πληρώνοντας ένα ποσό (που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη) για συνδρομή. Η βιβλιοθήκη του Google θα λειτουργεί και δανειστικά δίνοντας τη δυνατότητα να μείνει το βιβλίο στο «ηλεκτρονικό ράφι» για όσο διάστημα επιθυμεί ο χρήστης. Βιβλιοθήκες-κολοσσοί είναι ανάμεσα στους συνεργάτες, από το Χάρβαρντ και την Οξφόρδη μέχρι τη Μαδρίτη και την Καταλονία.
Θα δούμε κάποια στιγμή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας; Είναι ένα ερώτημα.

Στην Ελλάδα
Και στην Ελλάδα τι πρόκειται να συμβεί; Πόσο έτοιμο είναι το εκδοτικό τοπίο να υποδεχθεί αυτή την επαναστατική αλλαγή που ήδη έχει δρομολογηθεί; Υπεύθυνος για την ενημέρωση κοινού και αρμοδίων για το θέμα αυτό είναι για την Ελλάδα ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου). Όπως επισημαίνει στον ΕΤ ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ κ. Αρης Πετρόπουλος, «πρόκειται για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ και οφείλουμε να μη μείνουμε πίσω ως συνήθως. Οι προθεσμίες είναι πολύ σφικτές, με προοπτική εξαμήνου. Είναι η ώρα να διαλέξει κανείς με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». Όπως τονίζει, «τίθενται θέματα αλλαγής του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας». Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή προετοιμάζει σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται έως το τέλος του μήνα να κατατεθεί στον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη. πηγή : Ελεύθερος Τύπος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com