Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

4/26/2011 12:37:00 π.μ.

Ένοχα τρόφιμα και οι αποδείξεις του εναντίου.

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Η πληθώρα πληροφοριών γύρω από τη διατροφή δεν οδηγεί πάντα στο σωστό συμπέρασμα. Τα στερεότυπα γύρω από το 'τραπέζι του φαγητού' είναι αρκετά και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν άμεση σχέση με τη πραγματικότητα. Αλώστε, δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η ενημέρωση αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό παχυσαρκίας μεγαλώνει. Απαράβατος διατροφικός κανόνας είναι η ελάχιστη δυνατή επεξεργασία των τροφίμων και o σωστός τρόπος μαγειρέματος.

Τα τρόφιμα που θα βρεις παρακάτω συνοδεύονται από στερεότυπες θεωρίες οι οποίες απέχουν αρκετά από τη πραγματικότητα.

Καφές

Ο καφές βοηθά να βρεθούμε σε κατάσταση εγρήγορσης λόγω της καφεΐνης. Επίσης, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την πρόωρη γήρανση. Για να ωφεληθούμε περισσότερο από την ευεργετική αντιοξειδωτική δράση του καφέ προτιμούμε τους καφέδες απόσταξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερκατανάλωση της ουσίας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα όπως : γαστρεντερικές ενοχλήσεις, βλαβερές επιδράσεις στα νεύρα, υπερένταση και επιθετικότητα.

Ψωμί

Το ψωμί έχει δυσφημιστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Μία φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με το είδος, εάν δηλαδή πρόκειται για λευκό, ολικής άλεσης, σικάλεως ή πολύσπορο. Παράλληλα, το ψωμί, ειδικότερα το ολικής άλεσης, προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού και συνεπώς να μας βοηθήσουν να προσλάβουμε, τελικά, λιγότερες θερμίδες. Το πάχος έρχεται από το συνδυασμό ψωμιού με διάφορα άλλα λιπαρά τρόφιμα.

Πατάτες

Οι πατάτες σπάνια εμφανίζονται σε διατροφολόγια ανθρώπων που προσπαθούν να αδυνατίσουν. Στην πραγματικότητα είναι ένα φυτό πλούσιο σε άμυλο το οποίο μας παρέχει πολύτιμη ενέργεια μέσα από σύνθετους υδατάνθρακες, χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση από λίπος. Αυτό που μετατρέπει το συγκεκριμένο τρόφιμο σε ''ενεργειακή βόμβα'' είναι ο τρόπος που θα μαγειρευτεί. Το τηγάνισμα της πατάτας είναι αυτό που δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μια βραστή πατάτα προσφέρει περίπου 100 θερμίδες.

Μέλι

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα δυο τρόφιμα δεν έχουν καμία σχέση όσο αφορά τη θρεπτική τους αξία. Το μέλι είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής ποιότητας, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Οι περισσότεροι, ωστόσο, το προτιμούν αντί ζάχαρης πιστεύοντας ότι προσφέρει λιγότερες θερμίδες. Στη πραγματικότητα ένα κουταλάκι ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από ένα κουταλάκι με μέλι. Αυτό φυσικά δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία του η οποία είναι πολλαπλάσια της ζάχαρης.

Χοιρινό κρέας και λίπος

Το χοιρινό κρέας θεωρείται η τελευταία επιλογή για τους περισσότερους που προσέχουν τη διατροφή, αφού θεωρητικά προσφέρει μεγάλες ποσότητες λίπους. Στην πραγματικότητα το περισσότερο λίπος του χοιρινού κρέατος είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, ενώ αρκετά κομμάτια έχουν πολύ ''καθαρό'' κρέας. Για παράδειγμα το ψαρονέφρι έχει περίπου 6% ποσοστό λίπους, λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου.

Μπύρα

Ο αρχικός μύθος αφορά τη μπύρα και το τοπικό πάχος. Κανένα τρόφιμο ή ποτό δεν μπορεί να μας παχύνει τοπικά. Το δεύτερο μεγάλο ψέμα είναι ότι το συγκεκριμένο ποτό είναι το πλέον παχυντικό αλκοολούχο. Τα παραπάνω απέχουν όμως αρκετά από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι ένα κουτάκι μπύρα αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, δηλαδή περίπου όσες κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους είναι η υπερκατανάλωση και ο συνδυασμός της μπύρας με λιπαρά τρόφιμα.

Σπανάκι

Σύμφωνα με το μύθο, το σπανάκι αποτελεί την απόλυτη πηγή σιδήρου. Το συγκεκριμένο φυτό έχει όντως μεγάλα ποσοστά του στοιχείου στη σύνθεση του, τα οποία όμως δεν απορροφώνται εύκολα. Οι τροφές που προσδίδουν εύκολη και άμεση απορρόφηση είναι οι ζωικές. Αυτό βέβαια δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση την υψηλή διατροφική αξία που έχει το σπανάκι, το οποίο προσφέρει βιταμίνες Α ,C, Ε και Κ, χλωροφύλλη , άλατα ιωδίου και σαπωνίνες

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα γνωστή και ως κουβερτούρα η οποία δεν περιέχει έξτρα ζάχαρη ή γάλα κρύβει αρκετές ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό, κυρίως χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, δύο συστατικά που διεγείρουν την έκκριση των «ορμονών της ευτυχίας» σαν την σεροτονίνη και γι’ αυτό αποτελεί όπλο κατά της μελαγχολίας. Το μυστικό στη κατανάλωση της σοκολάτας είναι η ποσότητα. Μια μικρή μερίδα κουβερτούρας προσφέρει μόνο οφέλη στον οργανισμό.

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com