Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

3/10/2011 09:03:00 π.μ.

Trolley problem - Ένα ενδιαφέρον ψυχολογικό τεστ.

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Το πρόβλημα με την άμαξα (Trolley problem), είναι ένα νοητικό πείραμα δεοντολογίας, που τέθηκε για πρώτη φορά από τη Philippa Foot, και αναλύθηκε διεξοδικά από τους Judith Jarvis Thomson, Peter Unger, και Frances Kamm. Εκτός του τομέα της παραδοσιακής φιλοσοφικής συζήτησης, το πρόβλημα με το τρόλεϊ έχει να κάνει και με τους τομείς της γνωστικής επιστήμης και της νευροηθικής.
Το πρόβλημα έχει ως εξής:
Μία άμαξα που βρίσκεται εκτός ελέγχου, κατευθύνετε προς μια ομάδα τεσσάρων εργατών. Σε μια παρακείμενη γραμμή, υπάρχει ένας ακόμα εργαζόμενος. Εσείς, σαν θεατής, έχετε την δυνατότητα να γυρίσετε έναν μοχλό και να αλλάξετε την πορεία της άμαξας. Θα επέμβετε και αν ναι, θα στείλετε την άμαξα στους 4 εργάτες (που είναι και η αρχική πορεία της άμαξας) ή στον 1 ?
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε μια ανάλυση του προβλήματος, προσθέτοντας ακόμα έναν παράγοντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com