Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

10/09/2010 11:51:00 π.μ.

Ηλιακή... έκπληξη για το κλίμα

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας όχι μόνο δεν θερμαίνει τη Γη, αλλά την ψυχραίνει ελαφρώς. Αν η μελέτη επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημαίνει ότι τα τελευταία 100 χρόνια ο ήλιος μετρίασε τις συνέπειες του θερμοκηπίου.Υπερεκτιμημένος αποδεικνύεται ο ρόλος του ήλιου στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων που ανατρέπει τα δεδομένα για την επίδρασή του στο κλίμα, η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας όχι μόνο δεν θερμαίνει τη Γη, αλλά την ψυχραίνει ελαφρώς. Κι όταν η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, επισημαίνουν οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, "τσουρουφλιζόμαστε".
Μελετώντας τις ηλιακές κηλίδες, οι ερευνητές υπέθεταν, μέχρι σήμερα, ότι η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας κατά τον 11ετή ηλιακό κύκλο είναι ανάλογη με την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη και θερμαίνει τον πλανήτη.

Ωστόσο, νέα μελέτη δορυφορικών δεδομένων της ατμόσφαιρας κατά την τριετία 2004-2007 κατέδειξε ότι η σχέση μεταξύ των δύο είναι πιο περίπλοκη: Οταν η δραστηριότητα εξασθενούσε, η ακτινοβολία στο υπεριώδες τμήμα του ηλιακού φάσματος αυξανόταν, κάτι που πιστεύεται ότι ευθύνεται και για την ανάλογη αύξηση στις θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι παρατηρήσεις δεν αναιρούν την αντίληψη ότι η βασική αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Προσθέτουν, όμως, πως εάν επαληθευτούν τα πορίσματα της έρευνάς τους μέσω παρατήρησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό θα σημαίνει ότι ο άμεσος ρόλος του ήλιου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει υπερεκτιμηθεί στα υπολογιστικά μοντέλα της κλιματικής αλλαγής. "Τα αποτελέσματα αναθεωρούν τις απόψεις μας για την επίδραση του ήλιου στο κλίμα μας", δήλωσε η Τζοάνα Χέιγκ, που συμμετείχε στην έρευνα.

Στιγμιότυπο
"Μας δίνουν μόνο ένα στιγμιότυπο της ηλιακής δραστηριότητας, συνεπώς η συμπεριφορά του κατά τα τρία χρόνια που διήρκεσε η μελέτη θα μπορούσε να αποτελεί μία ανωμαλία".

Παρά το γεγονός ότι η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται σε κύκλους των 11 ετών, συνολικά η δραστηριότητα του ήλιου έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν προκλήθηκε από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά από τον ήλιο. Για τους συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Nature", η επιπλέον θέρμανση του πλανήτη τα τελευταία εκατό χρόνια θα μπορούσε να αποδοθεί στον ήλιο σε ποσοστό μόλις 10%.

Αν όμως τα συμπεράσματα της τελευταίας μελέτης επιβεβαιωθούν, ύστερα από εκτεταμένη έρευνα, αυτό θα σημαίνει ότι η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας φρέναρε μια μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, μετριάζοντας ουσιαστικά την επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου.

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com