Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

7/14/2010 06:18:00 μ.μ.

Θύμα προπαγάνδας ο Κόμης Δράκουλας

Αναρτήθηκε από fenomeno69

Ο Βλαντ ο Ανασκολοπιστής, ο μεσαιωνικός Ρουμάνος πρίγκιπας, γνωστός και ως Κόμης Δράκουλας, δεν ήταν ένας αιμοδιψής τύραννος, αλλά ένα παρεξηγημένο θύμα μιας κακής δυτικοευρωπαϊκής προπαγάνδας, όπως υποστηρίζει μία νέα έκθεση.


Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στο Βουκουρέστι, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του Βλαντ Τσέπες, γνωστού και ως Βλαντ Δράκουλας ή Βλαντ ο Ανασκολοπιστής, ηγέτης της Βλαχίας τον 15ο αιώνα. «Ο Βλαντ Δράκουλας ήταν αναμφίβολα σκληρός, αλλά όχι περισσότερο από άλλους πρίγκιπες της εποχής του,» δηλώνει η Margot Rauch, υπεύθυνη της έκθεσης, που έχει τον τίτλο «Δράκουλας - Βοεβόδας και Βρικόλακας». Ο Βλαντ γεννήθηκε στην πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας, το 1431. Ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας, μιας περιοχής στη σημερινή Ρουμανία, την περίοδο μεταξύ 1456 και 1462, ενώ είχε τη φήμη ότι είχε σκοτώσει χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους, κοινούς εγκληματίες και αιχμαλώτους Τούρκους στρατιώτες με τη φρικιαστική τελετουργία του ανασκολοπισμού. Τα θύματά του υπολογίζονται γύρω στις 50.000. Η φήμη του θέλει να έχει διαπράξει και άλλες φρικαλεότητες, όπως βασανιστήρια, κάψιμο στην πυρά, διαμελισμούς και πνιγμούς. Παρά, όμως, τα ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με την Rauch, «υπήρξε στην πραγματικότητα θύμα κακής προπαγάνδας.»

Η ίδια ανέφερε πως ιστορικές μελέτες, που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποκαλύπτουν θρύλους που σχετίζονται με τον Βλαντ Δράκουλα και είχαν ως στόχο «να παρουσιάσουν την ανατολική Ευρώπη ως πρωτόγονη γη και πηγή πολλών κακών.» Η έκθεση περιλαμβάνει πορτραίτα του Βλαντ από το Μουσείο Kunsthistoriches της Βιέννης και το Μουσείο Schloss Ambras στο Ίνσμπρουκ, καθώς και χειρόγραφα που τον παρουσιάζουν ως έναν αιμοδιψή μανιακό. Μία από τις γκραβούρες, που χρονολογείται από το 1500, τον δείχνει να γευματίζει υπό το βλέμμα δεκάδων παλουκωμένων ανδρών, ενώ άλλοι είναι διαμελισμένοι και τα κεφάλια τους βράζουν σε καζάνια. Πολλοί Ρουμάνοι θεωρούν τον Βλαντ ως ήρωα, γιατί πολέμησε κατά των Οθωμανών εισβολέων. Ο θρύλος που συνόδευε τη βασιλεία του ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ να γράψει το βιβλίο «Δράκουλας», το οποίο εκδόθηκε το 1897 και απετέλεσε τη βάση για αναρίθμητα βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικά δράματα. Η διάσημη εικόνα του Δράκουλα, με την εξαιρετικά χλωμή επιδερμίδα, τη μαύρη κάπα και τους αιματοβαμμένους κυνόδοντες, είναι δημιούργημα των επτά ταινιών «Δράκουλα» της Universal Studios μεταξύ του 1930 και του 1960. «Είναι καιρός να δούμε τον Βλαντ Δράκουλα με άλλο μάτι από αυτό που μας προσφέρει το Χόλυγουντ,» υποστήριξε η Rauch.

Πηγή: [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com