Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

6/27/2010 07:33:00 μ.μ.

Ο εγκέφαλος φταίει που έφαγε... γκολ.

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Κι εκεί που νομίζαμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για το χέρι μας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δεν ξέρουμε πού πάν΄ τα... τέσσερα ή μάλλον τα πέντε δάχτυλά μας. Σύμφωνα με την έρευνα των νευροεπιστημόνων από το University College του Λονδίνου, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται λάθος το σχήμα και τη θέση των δαχτύλων και δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνει το ίδιο και με το υπόλοιπο σώμα.Oι ειδικοί ζήτησαν από 100 ανθρώπους να ακουμπήσουν το χέρι τους σε ένα τραπέζι και στη συνέχεια το κάλυψαν ώστε να μην το βλέπουν. Οπως προέκυψε από την περιγραφή τους, οι εθελοντές πίστευαν ότι τα δάχτυλά τους βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία από ό,τι στην πραγματικότητα. Ολοι νόμιζαν πως τα δάχτυλά τους είναι πιο κοντά και πιο χοντρά (σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος). Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences» και παρουσιάστηκε από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Τα ευρήματα εντυπωσίασαν τους επιστήμονες. «Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός αυτών που είχαν λανθασμένη εικόνα του χεριού τους», λέει ο Μάθιου Λόνγκο από το Ινστιτούτο Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του UCL, επικεφαλής της έρευνας. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να «χαρτογραφήσει» την τοποθεσία των μελών του σώματος. Μία από αυτές είναι οι πληροφορίες που δέχεται από τους μυς και τις αρθρώσεις.

Λανθασμένο μοντέλο. «Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ένα ακριβέστατο μοντέλο του σώματος», λέει ο Λόνγκο. Τώρα όμως φαίνεται πως αυτό το μοντέλο είναι λανθασμένο. Αυτή η διαπίστωση έχει μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι το σώμα τους είναι παχύτερο από ό,τι στην πραγματικότητα. Ετσι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξηγηθούν και ψυχιατρικές διαταραχές που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, όπως η νευρική ανορεξία.

Το λάθος του εγκεφάλου ενδεχομένως οφείλεται σε δυσλειτουργία της ικανότητάς του να επεξεργάζεται τις χωρικές πληροφορίες που λαμβάνει από το δέρμα. Σημεία του δέρματος με μεγάλο δείκτη ευαισθησίας, όπως είναι τα χείλη και οι άκρες των δαχτύλων, καταλαμβάνουν δυσανάλογα μεγαλύτερο χώρο στον εγκέφαλο από ό,τι στο σώμα μας. «Οσον αφορά το χέρι, το μεγαλύτερο λάθος που κάνει ο εγκέφαλος εντοπίζεται στη θέση του μικρού δαχτύλου και το μικρότερο στον αντίχειρα. Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν δεν ισχύουν τα ίδια ή και μεγαλύτερα λάθη και για το υπόλοιπο σώμα», λέει ο Λόνγκο.

Πάντως, τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν και ένα φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αυτές τις ημέρες: τα λάθη των τερματοφυλάκων, όπως αυτό του Αγγλου Ρόμπερτ Γκριν, στο ματς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του.

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com