Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

5/05/2010 11:34:00 π.μ.

Δέκα χρόνια από το ξέσπασμα του ILOVEYOU bug

Αναρτήθηκε από fenomeno69


Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ψηφιακή ασφάλεια για δέκα και πλέον χρόνια θυμούνται ακόμη με τρόμο την 4η Μαΐου 2000. Η ημέρα εκείνη έμεινε στην ιστορία ως η χρονική στιγμή που χτύπησε ο ιός ILOVEYOU, ο οποίος αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάπτυξη του malware και το spam που γνωρίζουμε σήμερα. Η αφετηρία του ILOVEYOU εντοπίστηκε στις μακρινές Φιλιππίνες και συγκεκριμένα στον υπολογιστή ενός φοιτητή. Ο 24χρονος τότε Onel De Guzman επρόκειτο να κάνει την πτυχιακή του στο πανεπιστήμιο και αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ιό με χαρακτηριστικά που δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι τότε. Ο De Guzman επέλεξε ως τίτλο του κακόβουλο email το ILOVEYOU, ενώ το attachment λεγόταν LOVE-LETTER-FOR-YOU (ερωτικό γράμμα για σένα). Μπορεί σήμερα αυτή η μέθοδος εξαπάτησης να φαντάζει αστεία, τότε όμως ήταν καινούργια κι ελάχιστοι άνθρωποι αντιστάθηκαν στον πειρασμό να δουν ποιος τους στέλνει ερωτική επιστολή. Τα αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε 24 ώρες μολύνθηκαν περίπου 45 εκατομμύρια υπολογιστές ανά την υφήλιο. Σε τεχνικό επίπεδο, η καινοτομία του ILOVEYOU ήταν ότι έμπαινε στο Address Book του Outlook κι έστενε νέα mail σε όλες τις καταχωρημένες διευθύνσεις. Έτσι, έγινε το πρώτο malware που κατάφερε να αυτο-διαδωθεί, δείχνοντας έτσι το δρόμο στο spam. Εκείνη την εποχή ελάχιστοι είχαν antivirus κι αυτοί που είχαν σπανίως ανανέωναν τα signatures. Έτσι, η καταπολέμηση του ILOVEYOU αποδείχθηκε αρκετά δύσκολη, αν και τα προγράμματα ασφαλείας είχαν το σχετικό patch λίγες ώρες μετά την ταυτοποίηση της απειλής. Δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες κατά του De Guzman, καθώς οι Φιλιππίνες δεν είχαν τότε νομικό πλαίσιο για τη δίωξη του κυβερνοεγκλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες και βίντεο πατήστε εδώ.

Πηγή: [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com