Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

5/14/2010 01:38:00 μ.μ.

Φεστιβάλ Καινοτομίας: Gadgets για παππούδες;

Αναρτήθηκε από fenomeno69

Ηλικιωμένος άνδρας, με προβλήματα καρδιάς και Αλτσχάιμερ έχει βγει ένα καλοκαιρινό απόγευμα, για περίπατο. Χάνει, όμως, τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα να περπατάει για ώρα, χωρίς κατεύθυνση, και η ζέστη τού φέρνει δυσφορία. Ένα φαινομενικά δυσοίωνο σενάριο, που, όμως, στον κόσμο του αύριο έχει χαρούμενο τέλος. Κι όμως, ο κόσμος του αύριο είναι εδώ, σήμερα! Στον κόσμο αυτό, ο ηλικιωμένος φοράει το καπελάκι του, το οποίο διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι στέλνουν ενέργεια σε ενσωματωμένο ανεμιστηράκι, που αμέσως ενεργοποιείται, για να τον ανακουφίσει από τη ζέστη. Τα παιδιά του ηλικιωμένου, που έχουν ανησυχήσει για την απουσία του, καλούν τον εντοπιστή GPS, που βρίσκεται στη ζώνη του, και αμέσως μαθαίνουν τη θέση του. Στο μεταξύ, ο καρδιολόγος του ηλικιωμένου λαμβάνει με e-mail το καρδιογράφημα του ασθενούς, από το μπλουζάκι-καρδιογράφο που φορά. Ο "gadgetάκιας" παππούς επιστρέφει ασφαλής σπίτι του και λαμβάνει την αγωγή, που ήδη τού έχει συστήσει ο γιατρός του.

Τεχνολογίες του μέλλοντος, αλλά και παλιές, δοκιμασμένες, επιστρατεύονται από επιστήμονες, ερευνητές, οικολογικά ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και κάθε είδους θαυμαστές του Κύρου Γρανάζη, για να δώσουν πνοή σε πρωτοποριακές ιδέες, για καινοτόμα προϊόντα, που απευθύνονται σε κάθε γούστο και ανάγκη. Προϊόντα σωτήρια για κάποιους, όπως το μπλουζάκι-καρδιογράφος, απλώς χρήσιμα για κάποιους άλλους, όπως για παράδειγμα μία ηλιακή ξυριστική μηχανή, διακοσμητικά για άλλους, όπως χαρούμενα χρωματιστά ηλιακά σουβέρ.

Ένα δείγμα του συναρπαστικού κόσμου των καινοτόμων προϊόντων έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά οι Θεσσαλονικείς, σε έκθεση, στην αποθήκη Δ'Α του ΟΛΘ, που διεξάγεται στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 16 Μαΐου.

Ο "παλμός" της καινοτομίας

Το μπλουζάκι- καρδιογράφος είναι σίγουρα από τα εκθέματα που ξεχωρίζουν. Το VitalJacket, όπως λέγεται, είναι ένας καρδιογράφος, που καταγράφει συνεχόμενα και για έως και 120 ώρες, δεδομένα καρδιακού ρυθμού. Εξωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα αθλητικό κοντομάνικο μπλουζάκι. Ούτε και πρακτικά, αφού μέχρι και στο πλυντήριο πλένεται. Στην εσωτερική του πλευρά έχει υποδοχές για κοινά ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με τον καταγραφέα δεδομένων, που βρίσκεται, επίσης, σε εσωτερική θήκη. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει την εξέτασή του σε μια κάρτα μνήμης SD, για μετέπειτα προβολή και ανάλυση στον υπολογιστή του, ή μέσω τεχνολογίας Bluetooth να παρακολουθήσει το καρδιογράφημά του, σε πραγματικό χρόνο, σε ένα κινητό PDA ή στην οθόνη του υπολογιστή του. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης, μέσω διαδικτύου. Οι έρευνες για το συγκεκριμένο προϊόν ξεκίνησαν το 1986 στο Ινστιτούτο Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Aveiro στην Πορτογαλία και έφεραν το τελικό αποτέλεσμα πριν από περίπου ένα χρόνο, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έκτωρ Πεταλάς, ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας Biodevices, που έφερε το Vitaljacket στην Ελλάδα. Όπως προσθέτει, στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου έχει ήδη κυκλοφορήσει, οι πωλήσεις του πάνε πολύ καλά, ενώ στις χώρες αυτές πολλά είναι τα νοσοκομεία που έσπευσαν να το προμηθευτούν, καθώς και αθλητικές ομάδες, αφού με το μπλουζάκι αυτό δίδεται η δυνατότητα εξέτασης των αθλητών την ώρα της προπόνησης.

Σε ρόλο ντετέκτιβ

Η υψηλή τεχνολογία επιστρατεύεται στην υπηρεσία της υγείας, αλλά και κατά της εγκληματικότητας (κλοπές αυτοκινήτων) στην περίπτωση της εταιρίας iTrach, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης. Ανάμεσα στα καινοτόμα προϊόντα, τα οποία διαθέτει, είναι και η συσκευή iTrack100-BELT, σε ιδιαίτερα διακριτικό μέγεθος, που μπορεί να τοποθετηθεί στα ρούχα ή τη ζώνη ασθενών της νόσου Aλτσχάιμερ ή άλλων παρόμοιων μορφών άνοιας ή ακόμα και σε ανήλικα παιδιά. Η συσκευή περιέχει μια κάρτα SIM κινητής τηλεφωνίας, με ένα δικό της αριθμό κινητού τηλεφώνου και λειτουργεί ως εξής: Αφού ενεργοποιηθεί, τοποθετείται στον ασθενή. Όταν γίνει κλήση προς τον αριθμό, στον 1ο χτύπο η γραμμή κλείνει αυτόματα και αμέσως ο διαχειριστής της συσκευής λαμβάνει στο κινητό του ένα SMS με την ακριβή διεύθυνση (Οδό, Αριθμό, Περιοχή), όπου βρίσκεται ο ασθενής. Πέραν της θέσης, παρέχονται πληροφορίες και για το εάν ο ασθενής είναι πεζός ή έχει επιβιβαστεί σε κάποιο μεταφορικό μέσο. Αντίστοιχες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες κατά περίπτωση, παρέχει η εταιρία για τον εντοπισμό οχημάτων, έως και σκύλων.

Η χαρά του "eco-gadgetakia"

Πρακτικές λύσεις για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, διαφορετικές προτάσεις για τη διακόσμηση του σπιτιού ή ακόμη και δώρα -και όλα αυτά οικολογικά- μπορεί να βρει κάποιος στο Ecowatt Shop, ένα ελληνικό κατάστημα που διαθέτει αποκλειστικά eco-energy προϊόντα ευρείας χρήσης. Όλα τα αντικείμενα και οι συσκευές που πωλούνται λειτουργούν, αντλώντας την ενέργεια που χρειάζονται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Το φθηνότερο προϊόν πωλείται προς 5,99 ευρώ (ηλιακός αναπτήρας) και το ακριβότερο προς 249 ευρώ (ηλιακή τσάντα-φορτιστής). Οι Voltaic ηλιακές τσάντες, για παράδειγμα, αποτελούν μία κινητή μονάδα παραγωγής ενέργειας, σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να φορτίσουν οποιαδήποτε μικρή ηλεκτρονική συσκευή, όπως κινητά τηλέφωνα, κάμερες, ραδιοφωνάκια, PDA, MP3 κ.α. Τέσσερα Watt φωτοβολταϊκής ισχύος βρίσκονται στο πίσω μέρος της τσάντας και αποτελούνται από τρεις σειρές ελαφρών, αδιάβροχων κυψελών, ανθεκτικής κατασκευής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία ώρα έκθεσης των φωτοβολταϊκών κυψελών της τσάντας στον ήλιο, παρέχει ενέργεια για τρεις ώρες λειτουργίας ενός iPod και πάνω από 1,5 ώρα ομιλίας σε κινητό τηλέφωνο. Μία διαφορετική διάσταση στον κήπο μπορεί να δώσει το ηλιακό σιντριβάνι, που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και χωρίς έξοδα εγκατάστασης ή λειτουργικά. Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργούν και το ηλιακό καπέλο, η ηλιακή ξυριστική μηχανή, τα ηλιακά σουβέρ, ηλιακά φωτιστικά, μέχρι και ηλιακά παιχνίδια.

Πηγή: [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com