Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

5/06/2010 03:17:00 μ.μ.

Αλήθειες και μύθοι για τα αντηλιακά.

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Ο καιρός έχει ήδη ζεστάνει τόσο, που μερικοί άρχισαν ήδη να κάνουν τα πρώτα τους μπάνια στις παραλίες. Και φυσικά, το απαραίτητο αξεσουάρ για μια παραλία είναι το αντηλιακό. Αν και κυκλοφορούν δεκάδες αντηλιακά στο εμπόριο, λίγα είναι αυτά που προσφέρουν πραγματική προστασία. Και μόνο όταν εμείς τα χρησιμοποιούμε σωστά! Διαβάστε παρακάτω πέντε αλήθειες για τα αντηλιακά καθώς και κάποιος χρήσιμες πληροφορίες για το πως πρέπει να τα χρησιμοποιείτε ώστε να έχετε την μέγιστη δυνατή προστασία για την επιδερμίδα σας.
Τα κριτήρια επιλογής

Τα αντηλιακά επιλέγονται αναλόγως με το σημείο όπου θα χρησιμοποιηθούν και την ποιότητα του δέρματος. Συγκεκριμένα προτιμώνται:

Στο πρόσωπο: υδραλκοολούχα ζελέ για το λιπαρό δέρμα, ελαιώδεις κρέμες για το ξηρό δέρμα.

Στο σώμα: γαλακτοματοποιημένες μορφές, λοσιόν, γέλες (ζελέ), αφρός ή κρέμες αλκοολούχες ή ελαιώδη, ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος.

Στο πρόσωπο και στο σώμα: ως αδιάβροχα όσα περιέχουν σιλικόνη. Σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η μύτη, γύρω από τα μάτια, τα χείλη, χρησιμοποιούνται αντηλιακά με μορφή ραβδίου (στικ).

Στην ερώτηση αν ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει μόνος του το κατάλληλο αντηλιακό, η κυρία Μουλοπούλου απαντά πως μπορεί η επιλογή να είναι υποκειμενική για ένα δέρμα φυσιολογικό. Όταν υπάρχουν αποκλίσεις, όπως ένα αφυδατωμένο λιπαρό δέρμα, ή ένα αφυδατωμένο ξηρό, είτε υπερτριχωτικό, είτε λεπτό, είτε ευαίσθητο, έχει σημασία τι καλλυντικό θα πάρει και χρειάζεται η συμβουλή του ειδικού.

Σημαντικό ρόλο στην προστασία παίζει και ο δείκτης προστασίας (ΔΠ). Ο δείκτης αυτός προσδιορίζει τον χρόνο που μπορεί κάποιος να αντέξει τον ήλιο χωρίς να καεί, όταν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αντηλιακό π.χ., ένα άτομο που κοκκινίζει με παραμονή 20 λεπτών στον ήλιο, μπορεί να μείνει στον ήλιο 120 λεπτά αν επαλείψει αντηλιακό με δείκτη 6. Ο δείκτης προστασίας ξεκινά από 2 και φθάνει στο 45.

Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για εμπορικούς λόγους και ότι ο ανώτερος δείκτης που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι ως 25-30. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ δεν επιτρέπει αναγραφή ΔΠ άνω του 30.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν να εκτίθενται στον ήλιο, έστω και αν φορούν το καλύτερο αντηλιακό. Τα άτομα αυτά είναι όσα έχουν γενετικές ανωμαλίες, π.χ. πορφύρα, πολλούς δυσπλαστικούς πήλους (πάνω από 20-25 ελιές, με ακανόνιστα σχήματα ριγμένες σαν πιτσιλιές στην πλάτη, στους ώμους, στα χέρια, στην κοιλιά), όσοι έχουν φαινυλκαιτονουρία κλπ. και όσοι έχουν συγκεκριμένες επίκτητες νόσους. Μεταξύ αυτών η ηλιακή κνίδωση, ο ερυθυματώδης λύκος, η μόνιμη φωτοευαισθησία στο ηλιακό φως, το πολύμορφο ερύθημα κλπ.

1. Το αντηλιακό από μόνο του είναι ικανοποιητική προστασία

Η αλήθεια: Η Φραντσέσκα Φουσκό, Καθηγήτρια δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Μάουντ Σινέ της Νέας Υόρκης, εξηγεί: «Το αντηλιακό προστατεύει μόνο ως ένα σημείο από τον ήλιο και παρά τη χρήση του διατρέχετε κατά 50% κίνδυνο να καείτε». Για το λόγο αυτό πρέπει να προστατεύουμε το δέρμα μας σε σκιερό μέρος από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Το μεγάλο καπέλο και τα γυαλιά ηλίου πρέπει πάντα να τα χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με το αντιηλιακό και σε περίπτωση που δούμε να εμφανίζονται εγκαύματα να ζητάμε τη γνώμη ενός δερματολόγου.

2. Ο δείκτης προστασίας μετρά το επίπεδο προστασίας ενάντια στις ακτίνες UVB και UVA

Η αλήθεια: Ο δείκτης προστασίας μετρά μόνο το επίπεδο προστασίας από τις ακτίνες UVB. Η Γουόργουικ Μόρισον, Καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Τζον Χόπκινς, σημειώνει ότι 16 επιπλέον ενεργά συστατικά που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (ΗΠΑ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αντηλιακά για επαρκέστερη προστασία. Γι’ αυτό πέρα από το δείκτη προστασίας ελέγχουμε τα αντηλιακά και για ένα από τα παρακάτω συστατικά: Avobenzone, octocrylene (οκτοκριλένιο), διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδάργυρου και Mexoryl SX.

3. Κάποια αντηλιακά μπορούν να σας προστατέψουν όλη μέρα

Η αλήθεια: Η Καθηγήτρια Φουσκό υποστηρίζει: «Άσχετα από τον δείκτη προστασίας ή αυτό που λέει η ετικέτα, τα αντηλιακά πρέπει να ανανεώνονται κάθε δύο ώρες. Τα ενεργά συστατικά στα περισσότερα προϊόντα αρχίζουν να εξασθενούν όταν εκτίθενται στον ήλιο». Μόνο φυσικά «φράγματα», όπως το οξείδιο του ψευδάργυρου, παραμένουν ισχυρά ύστερα από δύο ώρες, αλλά δεν είναι όλα τα αντηλιακά φτιαγμένα από αυτά τα συστατικά.

4. Κάποια αντηλιακά είναι αδιάβροχα

Η αλήθεια: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν αναγνωρίζει τον όρο «αδιάβροχος», επομένως δεν πρέπει να υπολογίζουμε ότι ένα αντηλιακό θα διαρκέσει ύστερα από πολλές ώρες κολύμπι. Ο όρος «ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα» σημαίνει ότι το προϊόν παρέχει προστασία από τον ήλιο μέχρι μετά από 40 λεπτά έκθεσης στο νερό) ενώ πολύ ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα 80 λεπτά. Για να είμαστε ασφαλείς πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας μετά το κολύμπι ή αν ιδρώσετε.

5.Ένα αντηλιακό μπορεί να προσφέρει απόλυτη προστασία από τον ήλιο

Η αλήθεια: Η Φουσκό προειδοποιεί: «Κανένα αντηλιακό δεν μπλοκάρει 100% τις ακτίνες UV». Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μας προστατεύει κατά 93% από τις ακτίνες UV, με δείκτη προστασίας 30 κατά 97% και με δείκτη προστασίας 50 κατά 98%. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πάντα να βάζουμε αντηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο, ώστε να προλάβει να απορροφηθεί από το δέρμα.

πηγή : [link] [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com