Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

2/17/2010 04:15:00 μ.μ.

Κουμπιά placebo.

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Τα ψευδοφάρμακα (placebo) ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία δράση στον οργανισμό, ο "ασθενής" που τα λαμβάνει, νιώθει τα ίδια αποτελέσματα που θα είχε εάν λάμβανε ένα πραγματικό φάρμακο. Πρόκειται για μια αγωγή που βασίζεται περισσότερο στην ψυχολογία του ατόμου, πάρα στην ίδια την δράση των φαρμάκων.
Αλλά εκτός από τα φάρμακα, η "τεχνική" αυτή εφαρμόζεται και σε καθημερινές μας συνήθειες, δίνοντάς μας την ψευδή αίσθηση ότι έχουμε τον έλεγχο στα χέρια μας. Παρακάτω, σας παρουσιάζω τρεις από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις χρήσης αυτής της τεχνικής που σίγουρα μία από αυτές θα την έχετε βιώσει ήδη.

1. Κουμπί σε διάβαση πεζών.
Σε αρκετές διαβάσεις πεζών, υπάρχει ένα κουμπί με το οποίο υποτίθεται ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον σηματοδότη ώστε να σας σώσει προτεραιότητα. Δυστυχώς, όσες φορές και εάν το πατήσετε, ο σηματοδότης θα αλλάξει την ώρα που έχει προγραμματιστεί και μόνο.
Η ιδέα για αυτά τα κουμπιά γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη. Εκεί πρωτοεμφανίστηκαν, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγο της αλόγιστης χρήσης τους. Παρόλα αυτά παρέμειναν, αφού έδιναν (και μάλιστα με επιτυχία) στους πεζούς την ψευδαίσθηση ότι ελέγχουν την κυκλοφορία.

2. Εικονικοί θερμοστάτες.
Σε αρκετά μεγάλα κτίρια γραφείων, υπάρχουν εικονικοί θερμοστάτες για να δώσουν στους υπαλλήλους την ψευδαίσθηση του ελέγχου. Υπάρχουν μέχρι και μηχανισμοί λευκού θορύβου για να μιμηθούν το βουητό ενός ενεργού θερμοστάτη.
Η ιδέα πίσω από αυτήν την απάτη, είναι ότι ο εργαζόμενος, έχοντας την δυνατότητα να προσαρμόζει την θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του, αποδίδει καλύτερα και διαμαρτύρεται λιγότερο.

3. Κουμπί ανελκυστήρα.
Σε όλους τους σύγχρονους ανελκυστήρες που κατασκευάστηκαν μετά το 1990 υπάρχει ένα κουμπί για το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτα. Στο 90% όμως των ανελκυστήρων, αυτά τα κουμπιά δεν λειτουργούν παρά μόνο εάν τοποθετηθεί το κατάλληλο κλειδί στην υποδοχή που υπάρχει στο πάνελ. Τα κουμπιά είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μόνο με το κλειδί που έχει στην κατοχή του, συνήθως το πυροσβεστικό σώμα,
Η ιδέα πίσω από αυτό το τρικ, έχει να κάνει με τον φόβο που νιώθουν κάποιοι όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσεις έναν ανελκυστήρα όταν έχεις τον έλεγχο του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com