Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

12/12/2009 11:00:00 π.μ.

Οι Top 10 πράσινοι μύθοι διαβίωσης.

Αναρτήθηκε από fenomeno69

Συντάκτης: Fire_Angel

Υπάρχει κάτι παραπάνω από την οδήγηση ενός Prius και την αγορά τοπικών προϊόντων για να θεωρείσαι πως είσαι οικολόγος. Ο Κλαρκ Ντάνκαν έκανε μια μεγαλύτερη έρευνα σε ότι αφορά τα φιλικά προς το περιβάλλον μηνύματα τα οποία θεωρούμε δεδομένα.

Carbon-footprint-002


1. Τι σας λένε: Σβήνοντας τα φώτα εξοικονομούμε CO2.

Αυτά που δεν σας λένε: Είναι λογικό για τον καθένα ξεχωριστά να καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών των βρετανικών σταθμών ενέργειας. Ωστόσο, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το συνολικό ποσό του CO2 που μπορεί να απελευθερωθεί από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, από τώρα μέχρι το 2012 έχει καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής. Αυτό σημαίνει ότι αν ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώσει τις εκπομπές του, θα είναι διαθέσιμη άδεια για επιπλέον χρήση άνθρακα οπουδήποτε, όπως οι γερμανικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή τα γαλλικά εργοστάσια τσιμέντου. Με άλλα λόγια, θα κυκλοφορήσει το ίδιο ποσό του CO2, με διαφορά ότι θα είναι από διαφορετικές πηγές. Αν θέλετε να εξασφαλίσετε ότι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που κάνετε πράγματι συμβάλει σε μια πραγματική περιβαλλοντική διαφορά, γίνετε μέλος στο Sandbag, μια φιλανθρωπία που θα αφαιρέσει τις άδειες CO2 από το σύστημα της Ε.Ε. για να σταματήσει την εκμετάλλευση της καλής σας δουλειάς από τις αγορές άνθρακα.

2. Τι σας λένε: Αγοράστε ένα πιο οικολογικό αυτοκίνητο.

Αυτά που δεν σας λένε: Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα νέο αυτοκίνητο, είναι απολύτως λογικό να αγοράσετε ένα μικρό, εξαιρετικά αποδοτικό μοντέλο με χαμηλές εκπομπές CO2. Ωστόσο, κατασκευάζοντας ένα νέο αυτοκίνητο - συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης και επεξεργασίας των μετάλλων και την κατασκευή και συναρμολόγηση των κατασκευαστικών στοιχείων - καταναλώνεται ένα τεράστιο ποσό ενέργειας. Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, η παραγωγή ενός τυπικά σύγχρονου αυτοκινήτου προκαλεί την εκπομπή περίπου 8 τόνων CO2, ισοδύναμη με 23.000 μίλια οδήγησης. Εξαιτίας αυτού, αν και σήμερα οδηγείτε ένα άκρως μη αποδοτικό αυτοκίνητο, θα είναι συνεπώς πιο οικολογικό το να συνεχίσετε να χρησιμοποιήσετε το υπάρχον όχημά σας από το να το πουλήσετε και να αγοράσετε ένα νέο.

3. Τι σας λένε: Με το να γίνετε χορτοφάγοι μειώνει τις εκπομπές CO2.

Αυτά που δεν σας λένε: Είναι αλήθεια ότι τα ζωικά προϊόντα τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα τρόφιμα που παράγονται από φυτά. Εξ ου και η χορτοφαγία τείνει να είναι μια καλή ιδέα από περιβαλλοντική άποψη. Παρόλα αυτά, η "πονηρή" πλευρά του θέματος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, επειδή ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο "ανθρακοειδή" από ορισμένα κρέατα. Ειδικότερα, το σκληρό τυρί, το οποίο λαμβάνει πολύ γάλα για την παραγωγή του, μπορεί να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα ανά κιλό από το κοτόπουλο. Έτσι, ενώ η αποχή από το κρέας και ιδίως από βοδινό και αρνίσιο κρέας σίγουρα δείχνει οικολογική συνείδηση, το όφελος θα μειωθεί αν αυξήσετε τις θερμίδες σας καταναλώνοντας περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών της διατροφής σας είναι να γίνετε περισσότερο χορτοφάγοι ή έστω όσο πιο πολύ μπορείτε.

4. Τι σας λένε: Μην υπερχειλίζετε τον βραστήρα.

Αυτά που δεν σας λένε: Δεν είναι ακριβώς το ποσό του νερού που βράζετε που καθορίζει το αποτύπωμα άνθρακα του τσάι σας ή του καφέ σας, αλλά και το είδος του βραστήρα που χρησιμοποιείτε. Οι βραστήρες-κανάτες είναι γρήγοροι και εύκολοι, αλλά τα καύσιμά τους – η ηλεκτρική ενέργεια από το εθνικό δίκτυο - παράγουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου για κάθε μονάδα θερμότητας από την καύση φυσικού αερίου στο σπίτι σας. Εξ ου και η αλλαγή σε ένα βραστήρα-φούρνο πάνω σε μια κουζίνα γκαζιού συνήθως μειώνει τις εκπομπές - ειδικά σε πιο κρύους μήνες όταν η όποια θερμότητα που διαφεύγει από τις φλόγες γύρω από την πλευρά του βραστήρα, θα ζεστάνει το χώρο, μειώνοντας την επιβάρυνση στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

5. Τι σας λένε: Χρησιμοποιείστε πιο αποδοτικές συσκευές.

Αυτά που δεν σας λένε: Η επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι οι εργασίες ρουτίνας, όπως το πλυντήριο πιάτων και ρούχων δεν δημιουργούν μεγαλύτερη ρύπανση του άνθρακα από όσο χρειάζεται. Αλλά υπάρχουν επίσης και άλλοι τρόποι, όπως το να χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας τη νύχτα. Κατά την διάρκεια της ημέρας, όταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο υψηλότερο σημείο της, ακόμη και οι πιο αποδοτικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν την ζήτησης την ώρα αιχμής. Τη νύχτα, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη, αυτοί οι σταθμοί μπορεί να απενεργοποιηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μονάδα της ηλεκτρικής ενέργειας έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Επομένως, βάζοντας το πλυντήριο ρούχων και πιάτων σας σε λειτουργία πριν πάτε για ύπνο, κάνετε οικονομία στο αποτύπωμα του άνθρακα μέσω της "εξάπλωσης του φορτίου" για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας - αν και η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένες ιστοσελίδες.

6. Τι σας λένε: Συνεργαστείτε με μας, παρέχουμε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτά που δεν σας λένε: Διάφορες εταιρείες ηλεκτρισμού υπόσχονται στους πελάτες τους την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι με την συνεργασία σας θα αυξηθεί το ποσό της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται. Η αλήθεια είναι κάπως πιο περίπλοκη. Η κυβέρνηση απαιτεί ένα ορισμένο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Εάν μια εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής υπερβαίνει αυτό το στόχο, δημιουργώντας την περισσότερη ή ολόκληρη την ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να πουλήσει αυτά τα επιπλέον οφέλη της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας της σε άλλες εταιρείες οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να αποφύγουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας μόνες τους. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι δεν γίνονται και πάρα πολύ μεγάλες αλλαγές. Αυτό δεν το λέω για να μην συνεργαστείτε, αλλά αν πράγματι χρησιμοποιείτε ένα πράσινο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας μη περιμένετε την ηλεκτρική σας ενέργεια να έχει ξαφνικά ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, χωρίς να δίνουμε σημασία στο τι δείχνουν οι διαφημίσεις.

7. Τι σας λένε: Οι φωτιές από ξύλο είναι "πράσινες".

Αυτά που δεν σας λένε: Αν καεί το ξύλο στο τζάκι, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του ξύλου θα χαθεί πέρα από την καμινάδα. Ωστόσο, υποθέτοντας ότι προέρχεται από σωστά δια χειριζόμενα δάση, το ξύλο είναι ένα πράσινο καύσιμο επειδή το CO2 που απελευθερώνεται όταν καίγεται θα αναρροφηθεί μέσω του αέρα από τα δέντρα που φυτεύτηκαν για να αντικαταστήσουν αυτά που κόπηκαν. Η τυπικά αναποτελεσματική καύση σε ένα τζάκι δημιουργεί επίσης μεγάλο ποσοστό αιθάλης. Όπως το CO2, έτσι και η αιθάλη θερμαίνει την ατμόσφαιρα μέσω της απορρόφησης της θερμότητας από τον ήλιο και μπορεί επίσης να ταξιδεύει χιλιάδες μίλια για να εγκατασταθεί στους πάγους της Αρκτικής, όπου και επιταχύνει την τήξη σκουρένοντας την επιφάνεια. Μια πολύ καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον είναι μια σόμπα που καίει κούτσουρα. Αυτές συλλαμβάνουν την περισσότερη θερμότητα από τα καύσιμα, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα του ξύλου που απαιτείται, και επίσης μειώνουν δραστικά τις εκπομπές αιθάλης . Ορισμένες σύγχρονες σόμπες κάνουν τόσο καθαρή καύση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος.

8. Τι σας λένε: Χρησιμοποιήστε οικολογικά απορρυπαντικά.

Αυτά που δεν σας λένε: Τα "Οικολογικά" υγρά πλυσίματος και τα απορρυπαντικά ρούχων προσφέρουν ένα περιβαλλοντικό όφελος ευνοώντας ταχέως τα απορρυπαντικά που είναι βιοαποδομήσιμα, χαμηλής τοξικότητας και με συστατικά φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος από το πλύσιμο ή τον καθαρισμό των ρούχων δεν προκαλείται από την παραγωγή των απορρυπαντικών, αλλά από τη θέρμανση του νερού. Εξ ου και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών είναι απλώς να είστε φειδωλοί με το ζεστό νερό κατά το πλύσιμο και να χρησιμοποιείτε κύκλους χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριο. Εάν βρείτε λοιπόν ένα αποτελεσματικό πλυντήριο στους 30 βαθμούς και μια οικολογική σκόνη, τότε αυτό είναι όντως ιδανικό. Αν όχι, τότε αναμφισβήτητα θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα πιο ισχυρό απορρυπαντικό από το να αυξάνεται την θερμοκρασία πλύσης.

9. Τι σας λένε: Οι επαναχρησιμοποιημένες πάνες είναι καλύτερες για τον πλανήτη.

Αυτά που δεν σας λένε: Είναι αλήθεια ότι οι πάνες καταλαμβάνουν πολύ χώρο σε χώρους υγειονομικής ταφής και καταναλώνουν ένα αρκετά μεγάλο ποσό του πετρελαίου στην παραγωγή τους. Ωστόσο, μια εμπεριστατωμένη μελέτη από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος (pdf) διαπίστωσε ότι η συνολική επίπτωση στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να είναι ελαφρώς υψηλότερη για τις επαναχρησιμοποιημένες πάνες απ' ότι για τις αναλώσιμες. Οι επαναχρησιμοποιημένες μπορούν να έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, αλλά αυτό γίνεται μόνο αν έχετε ένα ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο, αν χρησιμοποιείτε κύκλους πλύσης στους 60 βαθμούς, αν περιοριστείτε σε 24 πάνες, κι αν δεν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο ή σίδερο. Οι υπηρεσίες πλύσης που χρησιμοποιούνται για τις πάνες έχουν το υψηλότερο αποτύπωμα όλων.

10. Τι σας λένε: Αγοράστε τοπικά προϊόντα.

Αυτά που δεν σας λένε: Η μεταφορά των εμπορευμάτων αντιπροσωπεύει ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος των ανθρώπινων επιπτώσεων στο κλίμα. Ως εκ τούτου, το να δοκιμάζουμε τοπικά φαγητά αλλά και άλλα προϊόντα, δείχνει γενικά ότι έχουμε οικολογική συνείδηση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αλήθεια ότι το οτιδήποτε τοπικό είναι και το καλύτερο. Μια μελέτη προτείνει ότι το αρνί από τη Νέα Ζηλανδία, με την καθαρή της ενέργεια και τα πλούσια βοσκοτόπια που παρέχει, έχει χαμηλότερο αποτύπωμα όταν καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, από ότι το αρνί που εκτρέφεται τοπικά, παρά τη ναυσιπλοΐα μεγάλων αποστάσεων. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα κομμένα άνθη που πωλούνται στη Βρετανία και έχουν καλλιεργηθεί στη μακρινή αλλά ηλιόλουστη Κένυα, έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από αυτά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια στην Ολλανδία. Έτσι, ενώ η μεταφορά είναι ένα σημαντικό θέμα, δεν είναι παράλληλα και ο μοναδικός παράγοντας προς εξέταση.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι όλα παρμένα από την Rough Guide για την Πράσινη διαβίωση, η οποία δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com