Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

11/02/2009 01:30:00 μ.μ.

Cell Size and Scale

Αναρτήθηκε από fenomeno69

cellsize_and

Αυτό που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα είναι ένα διασκεδαστικό εργαλείο εκμάθησης που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Utah. Χρησιμοποιώντας την μπάρα ολίσθησης μπορείτε να κάνετε zoom in - zoom out και να ανακαλύψετε την κλίμακα (μέγεθος) που έχουν διάφοροι ιοί, κύτταρα κτλ. Η κλίμακα ξεκινάει από ένα κόκκο καφέ που είναι 12mm και φτάνει μέχρι την κλίμακα των 140pm που είναι το άτομο του άνθρακα. Μέσα σε αυτήν την κλίμακα θα δείτε επίσης το σπερματοζωάριο, τον ιό HIV και άλλα πολλά. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο εργαλείο Cell Size and Scale του Πανεπιστημίου Utah. Θα σας πρότεινα να κάνετε και μια περιήγηση μέσα στο site γιατί έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Βέβαια τώρα ίσως αν το παρατηρήσατε και εσείς, το χρωμόσωμα Χ έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το κεφάλι ενός σπερματοζωαρίου. Λέτε να είναι λάθος αυτό???

Όχι δεν είναι λάθος. Καταρχάς, υπάρχει λιγότερο DNA σε ένα σπερματοζωάριο απ' ότι σε ένα μη-αναπαραγωγικό κύτταρο όπως είναι το κύτταρο του δέρματος. Δεύτερον, το DNA στο σπερματοζωαρίου είναι πολύ συμπυκνωμένο σε πυκνή μορφή. Τρίτον, το κεφάλι του σπερματοζωαρίου είναι σχεδόν όλο ένας πυρήνας. Το περισσότερο από το κυτταρόπλασμα έχει συμπιεστεί προκειμένου να γίνει το σπέρμα μια αποτελεσματική τορπίλη, σαν μηχανή που κολυμπάει για να φτάσει γρήγορα στον προορισμό της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com