Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

10/06/2009 10:30:00 π.μ.

Τι υπάρχει μέσα σε ένα φλιτζάνι καφέ?

Αναρτήθηκε από Sourouklemes

Καφεΐνη.

Αυτή η ουσία είναι ο λόγος για τον οποίο παράγονται πάνω από 7.2 δισεκατομμύρια κιλά κόκκων καφέ κάθε χρόνο. Είναι στην πραγματικότητα μια αλκαλοειδής φυτική τοξίνη (όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη), ένα ζιζανιοκτόνο που μας διεγείρει μπλοκάροντας τους νευρικούς υποδοχείς της αδενοσίνης που ευθύνεται για τον ύπνο.

Νερό.
Το ζεστό νερό είναι ένας υπερ-διαλύτης, που εξάγει τα αρώματα και τα έλαια από τον κόκκο καφέ. Ένα κανονικό φλιτζάνι αποτελείται από 98.75% νερό και 1.25% διαλυτή φυτική ύλη. Η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό, με αποτέλεσμα οι ερασιτέχνες του καφέ να αποβάλλουν το νερό γρήγορα μέσω της ούρησης ενώ οι μανιώδεις αναπτύσσουν μια σχετική αντοχή.

2-Ethylphenol
Χαρίζει μια "ιαματική" οσμή στο πρωινό σας ξύπνημα. Είναι επίσης ένα συστατικό που υπάρχει στις φερομόνες των κατσαρίδων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως χημικά σινιάλα που προειδοποιούν την κοινότητα για κίνδυνο.

Quinic acid.
Δίνει στον καφέ την ελαφρά όξινη γεύση αλλά διαθέτει μια ακόμη θετική πλευρά. Είναι ένα από τα εναρκτήρια δομικά συστατικά του Tamiflu (και μη μου πείτε ότι δεν το ακούσατε αυτό το όνομα τελευταία...).

3,5 Dicaffeoylquinic acid.
Όταν οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν νευρώνες με αυτό το οξύ στο εργαστήριο, τα κύτταρα προστατεύθηκαν σημαντικά (όχι βέβαια τελείως) από την ζημιογόνο δράση των ελεύθερων ριζών. Γι'αυτό ο καφές είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Dimethyl disulfide.
Είναι προϊόν του ψησίματος των πράσινων κόκκων καφέ και βρίσκεται στα όρια της ανιχνευσιμότητας μέσα σε ένα φλιτζάνι με to ζεστό ρόφημα. Πρόκειται για την ίδια ουσία που χαρίζει την χαρακτηριστική οσμή στα ανθρώπινα κόπρανα.

Acetylmethylcarbinol.
Η πλούσια βουτυρώδης γεύση στο καθημερινό σας ξύπνημα προέρχεται εν μέρη από αυτό το εύφλεκτο κίτρινο υγρό το οποίο συνεισφέρει και στο άρωμα του πραγματικού βουτύρου αλλά επιπλέον είναι και ένα από τα συστατικά του τεχνητού αρωματισμού των ποπκόρν.

Putrescine.
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνει το χαλασμένο κρέας τόσο δηλητηριώδες? Ορίστε λοιπόν. Οι πτωμαΐνες όπως η Putrescine παράγονται όταν τα βακτήρια E. coli στο κρέας διασπούν τα αμινοξέα. Στον καφέ βρίσκονται σε φυσική μορφή.

Trigonelline.
Από χημικής απόψεως είναι ένα μόριο νιασίνης στο οποίο έχει συνδεθεί μια μεθυλική ομάδα. Διασπάται σε πυριδίνες οι οποίες δίνουν στον καφέ την γλυκιά γήινη γεύση του και επίσης παρεμποδίζουν τα καταστρεπτικά για τα δόντια βακτήρια του στρεπτόκοκκου να προσκολληθούν σε αυτά δρώντας ενάντια στον σχηματισμό κοιλοτήτων.

Niacin.
Η προαναφερθείσα Trigonelline είναι ασταθής σε θερμοκρασία άνω των 71 βαθμών Κελσίου. Η μεθυλική ομάδα αποκολλάται απελευθερώνοντας νιασίνη - βιταμίνη Β3 - μέσα στο φλιτζάνι. Δύο με τρεις εσπρέσο παρέχουν το μισό της συνιστώμενης καθημερινής δόσης σε B3.

Πηγή: [link]

1 σχόλια:

Vassilis είπε...

εκτός από αυτά, ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι πλέον ο καφές μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία νέα πηγή ... βιοκαυσίμου !
http://www.qualitynet.gr/displayITM1.asp?ITMID=61296

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com