Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

10/15/2009 08:20:00 π.μ.

Η τρελή θεωρία της ημέρας.

Αναρτήθηκε από Sourouklemes

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγε κάποιος ότι οι δυσκολίες στην λειτουργία του μεγάλου σωματιδιακού επιταχυντή (LHC) είναι κάτι παραπάνω από απλές κακοτυχίες ή τεχνικά προβλήματα? Δυο διακεκριμένοι φυσικοί πιθανολογούν ότι το ίδιο το μέλλον παρεμποδίζει την λειτουργία του LHC για να αποτρέψει την καταστροφή από την ανακάλυψη του μποζόνιου του Higgs.
Η προσπάθεια να παρατηρηθεί επιτέλους το μποζόνιο του Higgs από τους επιστήμονες, έχει πληγεί από διάφορα προβλήματα, ξεκινώντας από την ματαίωση κατασκευής του Superconducting Super Collider (SSC) στο Τέξας το 1993, αφού ήδη είχαν ξοδευτεί δισεκατομμύρια δολλάρια και φτάνοντας στην σειρά τεχνικών προβλημάτων του Ευρωπαϊκού επιταχυντή σωματιδίων. Στην πραγματικότητα, τα παραπάνω σχέδια δέχθηκαν τέτοιο πλήγμα από κακοτυχίες, που οι Holger Bech Nielsen του ινστιτούτου Niels Bohr στην Κοπεγχάγη και ο Masao Ninomiya του ινστιτούτου θεωρητικής φυσικής Yukawa στο Κιότο, αναρωτιούνται αν δεν είναι απλώς κακή τύχη αλλά επιρροές του μέλλοντος που προκαλούν κυματισμούς στο παρόν για να σαμποτάρουν τις έρευνες.
Σε αναφορές που έχουν συντάξει με τίτλους "Τεστ της επίδρασης από το μέλλον στον LHC: μια εισήγηση" και "Έρευνα για την επιρροή του μέλλοντος από τον LHC", οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον δικτυακό τόπο συνάντησης των φυσικών arXiv.org, προτάσσουν την ιδέα ότι η παρατήρηση του μποζονίου του Higgs θα ήταν τόσο βδελυρή που το μέλλον, στην πραγματικότητα, προσπαθεί να το εμποδίσει από το να συμβεί.
"Προβλέπουμε ότι όλες οι μηχανές που προορίζονται για την παρατήρηση του μποζονίου του Higgs θα υποφέρουν από κακοτυχίες", δήλωσε ο Nielsen σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ίδιος, σε μια αδημοσίευτη μελέτη λέει για την θεωρία, "Λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να πει μέχρι και το ότι διαθέτουμε ένα μοντέλο του θεού" και συνεχίζει λέγοντας ότι "υποθέτουμε ότι Αυτός μισεί τα σωματίδια Higgs και προσπαθεί να τα αποφύγουμε".
Οι Nielsen και Ninomiya αναγνωρίζουν ότι η θεωρία ακούγεται πολύ τρελή και ότι και άλλα ερευνητικά προγράμματα που περιλαμβάνουν εξελιγμένη τεχνολογία - όπως το τηλεσκόπιο Hubble - έχουν περάσει τις δικές τους περιόδους κακοτυχίας. Αλλά η θεωρία τους - όσο τρελή και αν ακούγεται - βασίζεται σε πρόσφατες μελέτες στην θεωρητική φυσική και τα ταξίδια στον χρόνο. Αν η παρατήρηση του μποζονίου Higgs οδηγούσε σε αποδεκατισμό, ισχυρίζονται ότι δεν είναι εκτός της σφαίρας επιρροής των πιθανοτήτων ότι κάποιος από το μέλλον μας ασκεί επιρροή στο παρόν για να το σταματήσει. (Σημείωση: Πρόσφατα η Γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν φυσικό ειδικευμένο στην σωματιδιακή φυσική ο οποίος δούλευε σε ένα από τα πειράματα του LHC, με την υποψία ότι συνωμοτούσε με έναν βόρειο-Αφρικανικό κλάδο της Al Qaeda).
"Αν και είναι παράδοξο να πάμε πίσω στον χρόνο και να σκοτώσουμε τον παππού μας, οι φυσικοί συμφωνούν ότι δεν είναι παράδοξο να πάμε πίσω και να τον σώσουμε από το να τον χτυπήσει ένα λεωφορείο. Στην περίπτωση του Higgs και των επιταχυντών, είναι σαν κάτι να πηγαίνει πίσω στον χρόνο για να προστατέψει το σύμπαν από το να το χτυπήσει ένα λεωφορείο. Ωστόσο, το γιατί το σωματίδιο Higgs θα μπορούσε να είναι μια καταστροφή για το μέλλον, δεν είναι σαφές. Αν το γνωρίζαμε, υποθέτουμε ότι δεν θα προσπαθούσαμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο."
Πηγή: [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com