Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

10/20/2009 10:47:00 π.μ.

Το πιο ήρεμο και ξηρό σημείο της Γης

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Το πιο ήρεμο, ψυχρό και ξηρό σημείο της Γης ονομάζεται Ridge Α. Πρόκειται για μια τοποθεσία στο μεγάλο οροπέδιο στο κέντρο της Ανταρκτικής που βρίσκεται σε ύψος 4.053 μέτρων.Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα Αμερικανών και Αυστραλών ειδικών, η οποία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και αναλύοντας κλιματικά και άλλα δεδομένα, αναζητούσε το καλύτερο σημείο του πλανήτη για το στήσιμο ενός διαστημικού παρατηρητηρίου - ένα σημείο στο οποίο απολύτως τίποτε να μην εμποδίζει τα τηλεσκόπια που παρατηρούν το Διάστημα.
Οι έρευνες της ομάδας οδήγησαν στο Ridge Α, όπου η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα μπορεί να ολισθήσει στους μείον 94 βαθμούς Κελσίου.
Όπως επισημαίνει στους "Τάιμς του Λονδίνου" ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ουίλ Σάντερς του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρόκειται για ένα πλήρως απάνεμο σημείο, με απειροελάχιστη υγρασία στον αέρα, κάτι που κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαστημική παρατήρηση, αφού οι άνεμοι και οι ατμοσφαιρικές διαταραχές προκαλούν αλλοιώσεις στη λάμψη των άστρων.

Τηλεσκόπιο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τηλεσκόπιο στην επίμαχη περιοχή θα μπορούσε να δώσει εικόνες υψηλής ευκρίνειας, ανάλογες με αυτές που θα λαμβάνει το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble.
"Απ όλες τις πλευρές είναι πιο εύκολο να εγκαταστήσει κανείς ένα διαστημικό παρατηρητήριο στο Ridge Α, αφού δεν υπάρχουν τυφώνες, σεισμοί και ανεμοθύελλες", υπογραμμίζει ο καθηγητής Σάντερς.
Στο Ridge Α -επισήμως τουλάχιστον- δεν έχει καταγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα ανθρώπινη παρουσία. Στη δορυφορική εικόνα της Ανταρκτικής στη μέση της ηπείρου σημειώνεται με κόκκινο κύκλο το Ridge Α.

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com