Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

9/17/2009 10:05:00 μ.μ.

Ηλιακοί συλλέκτες από... μαλλιά!

Αναρτήθηκε από bloggeridis

Ίσως στο μέλλον τα κουρεία και τα κομμωτήρια να βρουν ένα απρόσμενο πρόσθετο εισόδημα από τις τόσες τρίχες των πελατών τους, που πετιούνται στο πάτωμα. Ένας 18 νεαρός εφευρέτης από το Νεπάλ κατασκεύασε ένα επαναστατικό τύπο ηλιακού συλλέκτη (πάνελ) που χρησιμοποιεί ανθρώπινες τρίχες μαλλιών.Ο Μίλαν Κάρκι, που κατάγεται από ένα απομακρυσμένο χωριό του Νεπάλ, (όπου οι διακοπές ρεύματος φτάνουν και τις 16 ώρες τη μέρα), και ο οποίος σπουδάζει σε σχολείο του Κατμαντού, σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail", φιλοδοξεί να προσφέρει στον κόσμο, ειδικά στις φτωχές χώρες, φθηνό "πράσινο" ηλεκτρισμό. Όπως πιστεύει, οι τρίχες είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν ως αγωγός ηλεκτρισμού στους ηλιακούς συλλέκτες και να φέρουν πραγματική επανάσταση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Στην αρχή ήθελα να παράγω ηλεκτρισμό για το σπίτι μου, μετά για το χωριό μου και τώρα πια σκέφτομαι όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Μίλαν, ο οποίος προτείνει την αντικατάσταση του ακριβού πυριτίου ως συστατικού των πάνελ, με τις τζάμπα τρίχες. Μαζί με τέσσερις συμμαθητές του, κατασκεύασε ένα πιλοτικό πάνελ από τρίχες, αρχικά σαν πείραμα, αλλά τώρα πια είναι πεισμένος ότι η εφεύρεσή του μπορεί να έχει εμπορική βιωσιμότητα και ευρείες εφαρμογές.
Ήδη ο Μίλαν και οι συνομήλικοί του έχουν φτιάξει άλλα δύο πάνελ που τα έδωσαν για δοκιμές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πάνελ από τρίχες παράγει 18 βατ ενέργειας και κοστίζει γύρω στα 28 ευρώ το καθένα να παραχθεί. Όμως, αν κατασκευασθεί μαζικά, ο Μίλαν ελπίζει ότι η τιμή του μπορεί να πέσει στο μισό τουλάχιστον, δηλαδή θα έχει περίπου το ένα τέταρτο της τιμής των ηλιακών συλλεκτών που πουλιούνται σήμερα στην χώρα του και έχουν ανάλογη ισχύ. Η μελανίνη, η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους, είναι φωτο-ευαίσθητη και παράλληλα δρα σαν ένα είδος αγωγού. Το ηλιακό πάνελ από τρίχες μπορεί να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα ζευγάρι μπαταρίες.
Οι κάτοικοι του Νεπάλ μπορούν να αγοράσουν μισό κιλό τρίχες αντί περίπου 20 λεπτών του ευρώ και η ποσότητα αυτή μπορεί να διαρκέσει στο ηλιακό πάνελ για λίγους μήνες. Επιπλέον, η αντικατάστασή τους είναι εύκολη και μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον κάτοχο του συλλέκτη, χωρίς να χρειάζεται να έρθει συντηρητής έναντι αμοιβή. Οι συγχωριανοί του Μίλαν που είναι πολύ προληπτικοί και δεν πιστεύουν στην επιστήμη, αρχικά δεν είδαν με καλό μάτι την εφεύρεσή του, αλλά τώρα που διαπίστωσαν πως όντως δουλεύει και κυρίως πως είναι φθηνή.

Ο Μίλαν, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ως πρότυπο τον εφευρέτη Τόμας Έντισον, εμπνεύστηκε αρχικά όταν διάβασε ένα βιβλίο του διάσημου φυσικού Stephen Hawking, όπου περιγράφονταν τρόποι δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού από τρίχες.

πηγή : [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com