Psaxtiria

Εδώ θα δείτε θέματα αστεία, παράξενα και γενικά οτιδήποτε θεωρήσαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Ο σχολιασμός είναι ανοιχτός σε όλους.

spidercloth

Ένα υφαντό φτιαγμένο από το μετάξι 1.000.000 αραχνών, εκτέθηκε στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Ν. Υόρκης.
Για τη δημιουργία του χρυσού αυτού σπάνιου υφάσματος, 70 άνθρωποι πέρασαν 4 χρόνια συλλέγοντας αράχνες του γένους Nephila από τηλεφωνικούς στύλους της Μαδαγασκάρης, ενώ μια ντουζίνα επιπλέον εργάτες εξήγαγαν προσεκτικά 24 μέτρα νήματος από κάθε αράχνη. Το παραγόμενο ύφασμα διαστάσεων 3.35 Χ 1.21 μέτρα, είναι το μοναδικό μεγάλο δείγμα υφάσματος στον κόσμο που φτιάχτηκε από φυσικό μετάξι αράχνης.

full-silk_hi-res_d66-06

"Το μετάξι της αράχνης είναι πολύ ελαστικό και έχει μια όλκιμη δύναμη που είναι απίστευτα μεγαλύτερη σε σχέση με το ατσάλι ή το Kevlar", δήλωσε ο ειδικός υφασμάτων Simon Peers που πήρε μέρος στην δημιουργία του.
Η ιδέα της ύφανσης με το μετάξι της αράχνης έλκει την καταγωγή της από τον Γάλλο ιεραπόστολο Jacob Paul Camboue, ο οποίος εργάστηκε με αράχνες στην Μαδαγασκάρη κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1880 και 1890. Ο Camboue κατασκεύασε μια μικρή χειροκίνητη μηχανή για την εξαγωγή του μεταξιού από άνω των 24 αραχνών ταυτόχρονα, προσέχοντας ώστε τα έντομα να είναι απόλυτα ασφαλή κατά την διαδικασία.
"Ο Simon κατάφερε να κατασκευάσει ένα αντίγραφο αυτής της μηχανής" είπε ο Nicholas Godley, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Peers στην κατασκευή του υφάσματος. Ωστόσο, προκειμένου να φτιάξουν ένα ύφασμα που να έχει κάπως μεγάλες διαστάσεις, οι ερευνητές έπρεπε να μεγιστοποιήσουν και το εύρος της εξαγωγής. "14.000 αράχνες παράγουν περίπου 28 γραμμάρια μεταξιού και το ύφασμα που κατασκευάσαμε ζυγίζει περίπου 1.17 κιλά. Οι αριθμοί είναι παράλογοι" δήλωσε ο Godley.
Για να συγκεντρώσουν το απαραίτητο μετάξι, προέβησαν στην πρόσληψη εργατών για την συλλογή των αραχνών, που θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν αυτή τη δουλειά μιας και "οι αράχνες δαγκώνουν". Επειδή όμως οι αράχνες παράγουν μετάξι μόνο κατά την διάρκεια της περιόδου των βροχών, οι εργάτες θα έπρεπε να τις μαζέψουν στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Ιούνιο.

1-spiders

"Υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική έρευνα που λαβαίνει χώρα σε όλο τον κόσμο, η οποία προσπαθεί να αντιγράψει τις ιδιότητες του φυσικού μεταξιού με σκοπό την εφαρμογή του σε όλους τους τομείς όπως την ιατρική και την βιομηχανία αλλά καμιά δεν κατάφερε μέχρι τώρα να το πετύχει 100%". Έτσι προς το παρόν, φαίνεται ότι θα πρέπει να αρκεστούμε με αυτό το πανέμορφο ύφασμα που είναι η ευγενική δωρεά ενός εκατομμυρίου αραχνών.
Πηγή: [link]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο blog επειδή, όπως φάνηκε στην πορεία, κάποιοι χρησιμοποιούν την αμεσότητα της δημοσίευσης για να προσβάλλουν το blog και τους αναγνώστες του.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα. Τα μόνα σχόλια που θα απορρίπτονται είναι τα υβριστικά και τα spam.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.

Related Posts with Thumbnails
Humor Blogs - BlogCatalog Blog Directory blogarama - the blog directory GreekBloggers.com Add to Technorati Favorites blog directory Blog Flux Directory blog search directory SYNC ME @ SYNC GoLedy.com